Hipoterapija, terapijsko jahanje konja

Udruženje paraplegičara i kvadriplegičara u Vršcu pokrenulo je pilot projekat terapijskog jahanja konja…

 

 

Udruženje paraplegičara i kvadriplegičara u Vršcu pokrenulo je pilot projekat terapijskog jahanja konja, sa ciljem da osetljivu grupu osoba sa invaliditetom, pre svega decu, uključi u sport.

Dva puta mesečno, tokom poslednja tri meseca deca sa invaliditetom i nedovoljno mentalno razvijena deca u Vršcu imala su jedinstvenu priliku, koju će, kažu roditelji, dugo pamtiti. Na vršačkom odmaralištvu Crveni krst jahali su konje. Reč je o hipotreapiji ili jahanju konja u terapijske svrhe, a ovaj vid je, kada su vršački mališani u pitanju, dao dobre rezultate.

„Ne samo što dolazi do popravljanja raspoloženja, do podizanja samopouzdanja, nego te vibracije koje konj proizvodi se prenose na jahača i dolazi do senzibilizacije i stvaranja odnosa deteta sa konjem. Stiču samopouzdanje, to utiče na održavanje položaja tela, muskulaturu i na koordinaciju pokreta. Malo se popravlja i pažnja i koncentracija i upravo je to ono što se pokazalo dobro u daljem terapijskom radu sa ovim osobama, a mi to cenimo kao pomoćno terapeutsko sredstvo“, istakla je Tatjana Nikolić, defektolog i član Gradskog veća zadužena za socijalna pitanja i zdravstvenu zaštitu.

Za ovakav vid terapijskog jahanja mogu se koristiti isključivo školovani konji, dobrih kretnji koji su prošli dug puta adaptacije kakvih u Vršcu nema. Zato su iz pančevačke ergele „Kremen“, zajedno sa terapeutima, tokom maja, juna i jula putovala dva konja.

„To su deca sa autizmom i deca koja hoće da udare konja i da viknu i da se bace sa konja. Ti konji se adaptiraju na sve to što možemo da dobijemo u tom terapijskom jahanju, a pri tom su dobro školovani, to su visokoškolavani konji koji znaju da reaguju na komande jahača“, objasnila je Višnja Andrić, voditelj akreditovanog programa hiporehabilitacije i trener konjičkog sporta.

Ideja je potekla od udruženja „Parakvad“ i to sa ciljem da se osobe sa invaliditetom uključe u sport.

„Kažu da dolaze kući totalno smireni, neko ko je imao grčeve u nogama, spazam da je ublažen bio, da osećaju smirenost koju nisu imali kod kuće“, naglašava Dragan Vitorović, predsednik udruženja „Parakvad“.

Gradska uprava u Vršcu stala je i iza ovog projekta. „Smatram da je obaveza Grada da se nađemo toj deci i tim roditeljima i da ovako jednom akcijom pomognemo i ulepšamo i ovako dosta teško detinjstvo“, rekao je Boban Bogosavljević član Čradskog veća zadužen za sport i omladinu.

Sledeće godine, kažu u gradskoj upravi, projekat će sigurno ponovo biti realizovan, a namera je da se terapijsko jahanje sprovodi češće kao i da bude uključen veći broj dece.

Izvor: www.rts.rs

 Hipoterapija, terapijsko jahanje konja – www.rts