Od jeseni gratis prevoz

Savez vozača spreman da pomogne invalidima u Novom Sadu.

Kombi prilagođen za prevoz osoba sa invaliditeto

 

 

Novi Sad – Savez vozača spreman da pomogne invalidima u Novom Sadu.

Osobe sa invaliditetom u Novom Sadu od jeseni bi mogle da dobiju dva vozila za besplatan poseban javni prevoz. Kombi je potpuno prilagođen za prevoz ovih osoba, kao i njihovih pratilaca.

Savez vozača Vojvodine je spreman da osobama sa invaliditetom ustupi takva dva vozila, koja su promovisana na Trgu slobode u Novom Sadu. Marko Topo, predsednik ovog Saveza, istakao je da vozila još nisu kupljena, ali da postoji mogućnost da projekat „Besplatan poseban javni prevoz za osobe sa invaliditetom“ finansiraju donatori.

– Jedno ovakvo vozilo košta oko pet miliona dinara – predočio je Topo, napominjući da su već razgovarali sa predstavnicima lokalne samouprave i gradskim preduzećima. Preduzeću koje bude odabrano, Savez bi donirao vozila, a na njima bi bilo da angažuju vozače i drugo osoblje.

Po njegovim rečima, najveća mogućnost da bude angažovano je JKP „Parking servis“, jer imaju vozače, i mogu da angažuju i druge zaposlene. Njima bi se donirala ova vozila, a oni bi realizovali projekat.

Aleksandar Kravić, član Gradskog veća zadužen za saobraćaj, rekao je da grad treba da ima ovakvu vrstu prevoza za osobe sa invaliditetom.

– Potrebno je ispitati kakve su potrebe Udruženja osoba sa invaliditetom i koliko bi to koštalo – predočio je Kravić, napominjući da bi dva ovakva vozila bila dovoljna za Južnobački okrug.

Sedišta

U vozilu je pet sedišta za putnike sa sigurnosnim pojasevima, dva mesta su predviđena za osobe sa invalidskim kolicima sa sistemom za fiksiranje, tu su pneumatsko sedište za vozača, električna rampa za kolica, kao i bočna električna vrata.

Izvor: www.novosti.rs

Autor: Lj. Preradović