Otvoren 7. Evropski kongres za osobe sa invaliditetom

Izaslanik predsednika Republike Srbije, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević govorio je otvaranju 7. Evropskog kongresa za osobe sa invaliditetom „Živeti u susretu“.

Foto: Ministarstvo za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja

 

 

Beograd – Izaslanik predsednika Republike Srbije, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević govorio je na otvaranju 7. Evropskog kongresa za osobe sa invaliditetom „Živeti u susretu“.

On je pozdravio sve učesnike Evropskog kongresa za osobe sa invaliditetom „Živeti u susretu“ i izrazio zadovoljstvo što je zamisao Tomasa Krausa, od 1998. godine, kada je u Berlinu održan prvi kongres te vrste, pa sve do današnjeg, sedmog po redu beogradskog kongresa, kao vredna i korisna ostala prepoznata od strane rukovodstava mnogih razvijenih evropskih zemalja.

„Srbiji je ukazana čast da se ovim povodom nađe u njihovom društvu, i nadam se da ćemo, kao dobri domaćini, opravdati priznanje koje nam je dato. Svih deset zemalja koje, pored naše zemlje, učestvuju u radu Kongresa, jesu zemlje koje su privredno i ekonomski znatno razvijenije od Srbije“, izjavio je Đorđević.

Podsetio je da se Srbija čitavu deceniju opirala transformaciji iz komunističkog u demokratski sistem i da je Srbija 1991. godine do kraja 2000. godine bila uvučena u nekoliko ratnih sukoba, doživela ekonomski i monetarni krah, kao i velika razaranja. Logična posledica tih okolnosti bila je uvećanje broja osoba sa invaliditetom, kao i njihova marginalizacija i zanemarivanje.

„Dolaskom predsednika Vučića na čelo Vlade Republike Srbije 2014. godine, određeni su prioriteti državnog razvitka, sa ciljem istinskog napretka u prihvatanju i primeni visokih evropskih standarda da bi se ostvarilo punopravno članstvo naše zemlje u Evropskoj Uniji što i jeste cilj Vlade Srbije“, istakao je Đrođević.

On je dodao i da Srbija iz godine u godinu među svojim građanima sve više razvija svest o značaju poštovanja ljudskih prava i načela ravnopravnosti, a  poboljšanje javnih finansija će, prema njegovim rečima, omogućiti unapređenje položaja osoba sa invaliditetom.

„Izrada socijalnih karti i umrežavanje institucija, koje bi trebalo da dele potrebne informacije, doprineće tome da se precizno utvrdi kojim osobama je, prema slovu zakona, socijalna pomoć u ovom ili onom obliku najpotrebnija, znatno će skratiti vreme dobijanja socijalne pomoći i sprečiće svaku mogućnost zloupotrebe opredeljenih sredstava.  Naše danske kolege pomažu nam da njihov model, jedan od najboljih u Evropi po mišljenju eksperata, preuzmemo i primenimo kod nas“, istakao je Đorđević.

Izvor: www.danas.rs

O tome i na:

– Ministar Djordjević otvorio sedmi Evropski kongres za osobe sa invaliditetom – www.beta.rs