Преко 3.0000 људи користи услуге паланачког Центра за социјални рад

По подацима које је на седници Општинског већа у Бачкој Паланци изнела Вера Петровић, директорка овдашњег Центра за социјални рад, у прошлој години услуге овог Центра користило је 3.204 особа.

 

 

Бачка Паланка: По подацима које је на седници Општинског већа у Бачкој Паланци изнела Вера Петровић, директорка овдашњег Центра за социјални рад, у прошлој години услуге овог Центра користило је 3.204 особа.

Највећи број чине деца (1.026), а у порасту је и број старијих од 65 година живота (716). У установи су запослена 23 радника од којих се 15 финансира из републичког буyета, а осам из буyета локалне самоуправе. Оцењено је да тај број није довољан, због повећаног обима посла.

У породичном смештају у 26 хранитељских и шест сродничких породица смештено је 47 деце. У Центру кажу да имају и седморо деце из других општина која су смештена у хранитељске породице. У установама социјалне заштите смештено је осморо деце, а прошле године у Дому за незбринуту децу у Панчеву биле су и две малолетне особе из ове средине. Једно дете је из хранитељске породице премештено у Дечје село у Сремској Каменици, а у домовима за децу ометену у развоју налази се петоро деце из бачкопаланачке општине. И у овој средини прошле године дошло је до пораста насиља у породици, посебно над женама. У току 2017. године евидентирано је 148 пријава насиља у породици, а жртве су биле 22 детета, 19 младих особа, 100 одраслих и седам старих лица. Физичко насиље, кажу социјални радници, је најдоминантније са 84 пријаве, а за психичко насиље евидентирана је 41 пријава. Забележен је један случај сексуалног насиља, а у осталим случајевима била је комбинација са економским насиљем. Центар за социјални рад у Бачкој Паланци прошле године доставио је 126 извештаја за потребе полиције и тужилаштва.

У извештају о раду Центра за прошлу годину, између осталог, каже се да су новчану социјалну помоћ остварила 402 корисника, право на једнократну новчану помоћ остварило је 1.588 људи, а само у три случаја је одбијен захтев за остварење права на једнократну помоћ. Право особа са инвалидитетом на додатак за туђу негу и помоћ другог лица остварило је 77 људи, а увећан додатак за туђу негу 30 корисника. На евиденцији Центра налази се укупно 483 особе са инвалидитетом, а од тога 68 деце, 46 младих, 178 одраслих и 191 старо лице.

Породично саветовалиште

У оквиру Центра за социјални рад у Бачкој Паланци од 2009. године ради и Породично саветовалиште, а током прошле године за помоћ се обратило 546 људи. У Центру кажу да су се корисници највише (171 пут) обраћали због поремећених породичних односа, а због личних и психолошких проблема интервенисало се 115 пута.

М. Суџум

Objavljeno: 13. 04. 2018.

Izvor: www.dnevnik.rs

Autor: M. Sudžum