Otvoren Centar za dnevni boravak dece sa posebnim potrebama

Ambasador SAD Kajl Skot otvorio je Centar za dnevni boravak za decu i omladinu sa posebnim potrebama u Sopotu…

 

 

Beograd – Ambasador SAD Kajl Skot otvorio je Centar za dnevni boravak za decu i omladinu sa posebnim potrebama u Sopotu. Izgradnju dnevnog centra čija je vrednost 343.081 dolara finansirala je Evropska komanda američke vojske.

Radovi su koordinirani preko Kancelarije za vojnu saradnju SAD i nadgledani od strane Američkog inženjerskog korpusa.

Centar će pružiti sve usluge potrebne za dnevnu brigu o 25 lica sa invaliditetom u Sopotu.

Grad Beograd obezbedio je zemljište na kom je cetar izgrađen, kao i potrebne građevinske dozvole.

Grad se takođe obavezao da obezbedi komunalne priključke, zaposli osoblje i postara se za održavanje objekata.

Osobe sa posebnim potrebama su jedna od najranjivijih grupa širom sveta i ovim projektom se pokazuje posvećenost Vlade SAD da radi zajedno sa srpskim opštinama na poboljšanju kvaliteta života svih građana Srbije, uključujući one sa invaliditetom.

Američki ambasador je istakao da se radi o centru koji je potreban i koji će biti koristan za građane Sopota.

„Ja sam roditelj kao i mnogi drugi i znam da želimo da obezbedimo najbolje za našu decu, njihovu budućnost. Za one koji imaju posebne potrebe ovakve strukture su veoma bitne“, kazao je Skot.

Prema njegovim rečima, radi se, međutim, samo o zdanju, a najvažnije je osoblje koje će u njemu raditi, kao i zalaganje roditelja štićenika.

Skot je na kraju poželeo svima srećan Uskrs.

Predsednik gradske opštine Sopot Živorad Milosavljević podsetio je da je za ovaj projekat potpisan sporazum 2014. godine. On se zahvalio SAD-u što su uložili ozbiljna sredstva u Sopotu.

„Ovo je nešto što nam je nedostajalo. Posebna zahvanost Gradu što je ovaj objekat dobio svoju budućnost i imaće svoj život, jer će gradske vlasti finansirati rad“, kazao je on.

Gradski sekretar za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević rekla je da je ovo otavranje prvog dnevnog boravka za decu sa smetnjama u razvoju i osobe sa invaliditetom u Sopotu.

On, kako je kazala, ulazi u sistem socijalne zaštite grada Beogarda i postaje 16 dnevni boravak koji imamo u Beogardu za decu sa smetnjama u razvoju i osobe sa invaliditetom.

„Do sada Sopot nije imao takvu ustanovu, pa ćemo imati sada praktično uspostavljene sve usluge socijalne zaštite u ovoj gradskoj opštini Objekat ima skoro 420 kvadrata, predviđen je za 30 korisnika. Do sada su ti korisnici uglavnom koristili usluge dnevnog boravka u Mladenovcu. Sada omogućavamo i roditeljima i korisnicima da mogu da koriste te usluge u svojj opštini“, kazala je ona.

Rekla je da grad Beogard vodi odgovornu socijalnu politiku, a ovo je primer te politike.
Majka deteta sa posebnim potrebama Vesna Nestorović izrazila je zadovoljstvo što je došlo do realizacije Centra, ističući da on dosta znači deci kojoj je potrebna veća pažnja nego drugoj.

Objavljeno: 04. 04. 2018.

Izvor: www.rts.rs

Izvor: TANJUG