ИНВАЛИДИ АПЕЛУЈУ: Кад колица не могу у аутобус

Велики број инвалида апелује да се у јавни саобраћај уведу нископодна возила. „Арива литас“…

Возила које пролазе поред болница треба прилагодити потребама инвалида

 

 

Велики број инвалида апелује да се у јавни саобраћај уведу нископодна возила. „Арива литас“: Потрудићемо се да испоштујемо захтеве путника.

Суграђани који користе неки вид помагала како би градским превозом стигли до здравствених установа, имају великих проблема ако на тим линијама не саобраћају нископодни аутобуси. Захтев да се на линији 78, која вози до Института за рехабилитацију у Сокобањској, уведу оваква возила недавно је стигао градоначелнику Синиши Малом.

Питање постојања нископодних аутобуса на линији 78 покренула је читатељка „Новости“ из Ужица, нагласивши да деца у колицима која долазе из унутрашњости користе тај превоз од Аутобуске станице до Сокобањске. Иако је сличних захтева било и за линију 77, која вози до КБЦ „Бежанијска коса“, чини се да се о проблемима слабо покретних особа не мисли.

– Линију 78 одржава приватни превозник „Арива литас“ – истичу из Секретаријата за јавни градски превоз. – Уговором, који је Град закључио са овим превозником, предвиђено је да на њима саобраћају како нископодна тако и високоподна возила, у зависности од техничких могућности и саме организације посла превозника. – Покушавамо да, у сарадњи са превозницима, обезбедимо нископодна возила на свим линијама на којима се испостављају овакви захтеви. Наравно, све зависи од карактеристика трасе.

Из Секретаријата додају и да ће са превозником „Арива литас“ бити размотрено да ли постоје могућности да се на линији 78 ангажују нископодна возила.

Из „Ариве“ кажу да ће се трудити да све нископодне аутобусе које имају шаљу на ову линију, али и наводе да траса којом 78 саобраћа није погодна за овај тип возила. Уједно, подсећају да Град, када је расписао тендер за ову линију, није навео да на њој морају да саобраћају овакви типови возила.

ПЛАНОВИ ГРАДСКОГ САОБРАЋАЈНОГ

Из ГСП кажу да на линији 77 до КБЦ „Бежанијска коса“ саобраћају зглобни аутобуси, углавном „Соларисови“, али и да се понекад у вршним периодима уводе и возила која нису нископодна.

– Свесни смо ситуације и разматрамо многе могућности да се што боља и прихватљивија возила обезбеде за ту линију – тврде из овог предузећа. – Ипак, ГСП обезбеђује возила за 99 аутобуских линија и свака од њих има своје специфичности. У наредној години требало би да се настави набавка нових, што ће омогућити путницима удобнији и безбеднији превоз.

Objavljeno: 18. 02. 2018.

Izvor: www.novosti.rs

Autor: S. B. M.