Želim što više da znam, da bih se pripremila za ulazak u taj svet odraslih

Obrazovanje u okviru projekta “Za život bez prepreka osoba sa invaliditetom”.

 

 

Na evidenciji smederevske filijale Nacionalne službe za zapošljavanje za Podunavski okrug, nalazi se devet osoba sa invaliditetom sa sedmim stepenom stručne spreme, pet sa šestim stepenom, šest sa petim stepenom, a najviše je sa prvim stepenom stručne spreme – 173 osobe sa invaliditetom, prenosi portal Podunavlje info.

Građani Republike Srbije jednaki su u ostvarivanju prava na obrazovanje i vaspitanje, bez obzira na pol, rasu, nacionalnu, versku i jezičku pripadnost, socijalno i kulturno poreklo, imovno stanje, uzrast, fizičku i psihičku konstituciju, smetnje u razvoju i invaliditet, političko opredeljenje ili drugu ličnu osobinu, piše u Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

Da li je baš uvek tako, koji su problemi prisutni kada su u pitanju osobe i pogotovo deca sa smetnjama u razvoju i invaliditetom u obrazovnom sistemu. Tome je posvećen ovonedeljni medijski sadržaj koji realizuje Udruženje za promovisanje slobode izražavanja – Podunavska inicijativa u okviru projekta “Za život bez prepreka osoba sa invaliditetom” na portalu Podunavlje.info (www.podunavlje.info).

Pored devojčice L. D. koja pored ostalog kaže: “Želim što više da znam, da bih se pripremila za ulazak u taj svet odraslih”, sagovornici su predstavnici Ministarstva prosvete Školske uprave Požarevac, lokalne samouprave, organizacija osoba sa invaliditetom, psiholozi, kao i roditelji učenika sa invaliditetom.

Projekat “Za život bez prepreka OSI” je sufinansiran iz budžeta Grada Smedereva, a stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Objavljeno: 29. 10. 2017.

Izvor: www.danas.rs

Autor: D. Đ.