Sevojno, posao za osobe sa invaliditetom

Udruženje invalida dečje i cerebralne paralize u Užicu, za projekat „Inkluzija osoba sa invaliditetom“…

 

Udruženje invalida dečje i cerebralne paralize u Užicu, za projekat „Inkluzija osoba sa invaliditetom“, prošle godine je od Ministarstva pravde dobilo 2.800.000 dinara kojima je nabavljena sušara za voće, povrće, gljive i bilje. Na poslovima probnog sušenja voća u pogonu u Sevojnu, trenutno su angažovane tri osobe sa invaliditetom, ali se očekuje znatno veći broj uposlenih.

Prvi uzorci, različitih vrsta i količina voća, već su spremni za pakovanje i kontrolu budućih partnera, proizvođača zainteresovanih za uslužno sušenje u novoj sušari užičkog Udruženja invalida, kapaciteta 1.000 kilograma sirovine za 24 sata.

„Mi smo u procesu pregovora, ova probna sušenja ovih dana i u predhodnom periodu su upravo deo nekog preliminarnog dogovora sa potencijalnim partnerima, koji se bave proizvodnjom i preradom upravo voća“, kaže Čedomir Cicović, predsednik Udruženja invalida cerebralne i dečije paralize Užice.

Na probnim poslovima sušenja i pakovanja uzoraka, posle stručne obuke koju su prošli uz podršku novosadskog Istraživačkog, proizvodnog i edukativnog centra za sušenje voća, angažovana su tri radnika.

„Na obuci nas je bilo deset. Ja sam jedna koja je ostala ovde. Ovo je prvi posao koji radim a da nije angažovanje preko javnih radova. Puno mi znači i ovo je, ja se iskreno nadam na neko duže vreme“, kaže Jelena Vujnović iz Užica.

„Vodim se na Zavodu, radila sam javne radove ali kao osoba sa invaliditetom teško je naći stalni posao. Ovo je jedna prilika za nas invalide da dobijemo posao, mnogo mi znači“, kaže Milena Marić iz Užica.

Nova delatnost Udruženja, po dobijanju dozvole i registracije preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, jedinog te vrste na teritoriji Zlatiborskog okruga, omogućiće im dalji razvoj ove, ali i drugih delatnosti.

„Cilj je da se nabavi dodatna oprema,i da se  uvede implementira i sertifikuje tkz. HCCP standard koji bi nam omogućio da  mi sami proizvodimo sušeno voće i plasiramo ga na tržište“, kaže Čedomir Cicović, predsednik Udruženja.

Sve to, nadaju se, već od iduće godine, doneće im nova radna mesta i dodatno angažovanje osoba sa invaliditetom iz Udruženja u Užicu koje trenutno okuplja 130 članova.

rts.uzice@rts.rs
+381 31 513 552

Objavljeno: 24. 10. 2017.

Izvor: www.rts.rs

Izvor: RTS

Pripremili: Nadežda Gavrilović i Milovan Obućina – www.rts.rs

O tome i na:

– TV5 – Sušara za voće u Sevojnu perspektivna za osobe sa invaliditetom