Zapošljavanje osoba sa invaliditetom u Podunavskom okrugu

Krajem septembra na teritoriji Podunavskog okruga evidentirane su 493 nezaposlene osobe sa invaliditetom…

 

 

Krajem septembra na teritoriji Podunavskog okruga evidentirane su 493 nezaposlene osobe sa invaliditetom, od kojih 343 u Smederevu, u Smederevskoj Palanci 84 i u Velikoj Plani 66, prenosi Podunavlje.info u današnjem tekstu u okviru projekta „Za život bez prepreka osoba sa invaliditetom“.

Za prvih devet meseci ove godine zaposlena je 201 osoba sa invaliditetom, u Smederevu 140, u Smederevskoj Palanci 26 i u Velikoj Plani 35. U istom periodu, na nivou Srbije, posao je dobilo 9.615 osoba sa invaliditetom.

Anđela Glišić (23), preko javnih radova na kojima se angažuju nezaposlene osobe sa invaliditetom, radi u Gradskoj organizaciji Saveza slepih Srbije – Smederevo. Slabovida je, a bolest je progresivna.

„Od rođenja imam problem s vidom, tačnije sa ’žutom mrljom’. Vremenom je to postajalo sve veći problem, vid se smanjivao. Ne znam koliko je to sada u procentima, nisam išla na te procene, ali je vid značajno slabiji u odnosu na prethodnih nekoliko godina. Zaposlila sam se preko javnih radova, od avgusta na tri meseca. Imam puno radno vreme, od 8 do 3, radim na administrativnim poslovima. Na poslu se odlično slažemo, bukvalno smo kao porodica i ja sam prezadovoljna. Bez Vesne (sekretar) ništa ne bih mogla da uradim, ona nam u svemu pomaže. Očekujem da radim i sledeći put.“

U Gradskom savezu socijalno humanitarnih organizacija osoba sa invaliditetom smatraju da se najviše u Smederevu uradilo na zapošljavanju osoba sa invaliditetom, kako kažu, zahvaljujući delovanju njihovih organizacija, ali i Nacionalne službe za zapošljavanje. Gotovo svakodnevno im se javljaju poslodavci sa pitanjem da li mogu da zaposle osobu sa invaliditetom. Nažalost, uglavnom su u pitanju uslovi u kojima ove osobe ne mogu da rade. Zato je potrebno, pored ostalog, podići i svest poslodavaca ukazivanjem na koja radna mesta mogu da radno angažuju osobe sa invaliditetom.

U toku je izrada Nacrta Lokalnog akcionog plana (LAP) u oblasti invalidnosti za 2018-2019. godinu u Smederevu, koji će predvideti i da organizacije osoba sa invaliditetom pokrenu kampanje za veće zapošljavanje.

Ovoj važnoj temi (LAP) biće posvećen jedan od segmenata projekta “Za život bez prepreka OSI” koji se realizuje do kraja 2017. na www.podunavlje.info

Novi projektni sadržaji svake subote, u posebnoj kategoriji na portalu Podunavlje.info, ali i sve druge aktuelnosti u vezi sa životom osoba sa invaliditetom.

Projekat “Za život bez prepreka OSI” je sufinansiran iz budžeta Grada Smedereva, na osnovu Rešenja o raspodeli sredstava iz budžeta grada Smedereva za projekte kojima se ostvaruje javni interes u oblasti javnog informisanja za 2017. godinu (Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva).

Objavljeno: 21. 10. 2017.

Izvor: www.danas.rs

Autor: D. Đ.