Централна манифестација поводом Међународног дана слепих

Позивамо Вас да заједно обележимо Међународни дан слепих централном манифестацијом у понедељак 16. октобра 2017. године у Конгресној сали Регионалног центра Смедерева (Горанска бб) са почетком у 12 часова.

 

 

Позивамо Вас да заједно обележимо Међународни дан слепих централном манифестацијом у понедељак 16. октобра 2017. године у Конгресној сали Регионалног центра Смедерева (Горанска бб) са почетком у 12 часова.

Ову за нас значајну манифестацију започињемо већ традиционалним прогласом Савеза слепих Србије поводом Дана слепих.

У оквиру програма биће одржан Округли сто на тему „Професионалне оријентације слепих и слабовидих особа у складу са потребама тржишта“.

Такође, биће приказан документарни филм о слепим ученицима Музичке школе „Коста Манојловић“, који је урађен у оквиру пројекта МедијаПРО „Руке које могу све“.

Организатори манифестације су Градска организација Савеза слепих Србије – Смедерево и Савез слепих Србије уз подршку Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Града Смедерева и Регионалног центра Смедерева.

Савез слепих Србије

 

 

П Р О Г Л А С поводом Међународног дана слепих или Светског дана белог штапа 15 . октобра 2017. године

Савез слепих Србије заједно са својим локалним организацијама и установама за слепе и слабовиде особе обележава 15. октобра Међународни дан слепих, који се под називом  Дан белог штапа обележава широм света као дан за подизање свести јавности о безбедности и самосталности слепих и слабовидих особа.

Упркос тешком и комплексном инвалидитету, слепи имају значајне потенцијале, нарочито ако живе у приступачном физичком и пријатељском социјалном окружењу. Поменуте могућности треба на време открити и развијати уз помоћ савременог образовања и рехабилитације. Неопходна је посебна друштвена подршка особама оштећеног вида ради достизања равноправности и укључивања у све животне токове.

Прилика је да се тог дана укаже на проблеме са којима се слепе и теже слабовиде особе сусрећу у свакодневном животу, али и на оно што је до сада постигнуто да се исти превазиђу.

Стога користимо ову прилику да напоменемо да јавни простори који су дизајнирани на неадекватан начин могу проузроковати значајне сигурносне опасности за слепе и слабовиде особе. Ради безбеднијег и лакшег самосталног кретања слепих и теже слабовидих особа Савез слепих Србије је наставио своју акцију за постављање звучних семафорских сигнализација на најпрометнијим  саобраћајницама. Захваљујући финансијској подршци Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Савез слепих Србије је током прве половине 2017. године, у оквиру пројекта „Три боје звука“, реализовао озвучавање раскрсница у 6 градова Србије – Ваљеву, Врању, Зајечару, Јагодини, Кикинди и Новом Пазару. Такође, ове године дуж Јеврејске улици у Београду, која представља центар дешавања за чланове Савеза слепих Србије, место размене њихових идеја и искустава, где се у току сваке године организују бројне манифестације и радни скупови, израђена је тактилна стаза ради лакше оријентације слепих особа које се самостално крећу уз помоћ белог штапа.

Применом универзалног дизајна на уређење радног простора обезбеђује се и могућност запошљавања слепих и слабовидих особа што им омогућава достојанствен живот, независност и допринос целокупном друштву.

Како се ове године обележава 100 образовања слепих особа, подсећамо да универзални дизајн за учење представља конкретан приступ који служи задовољењу образовних потреба све деце. УНИЦЕФ-ов приступ образовању, заснован на принципу поштовања људских права, потиче из Универзалне декларације Уједињених нација о људским правима из 1948. године.

Савез слепих Србије позива надлежне установе и институције и друге заинтересоване одговорне компаније и грађане да се укључе и упознају ширу јавност са планирањем, имплементацијом и праћењем сигурних заједничких простора и да у наредном периоду наставимо  заједно да се боримо за бољи и квалитетнији живот особа оштећеног вида. Једино тако, ове особе ће  бити равноправни чланови друштва и заједнице у којој живе.

Izvor: Savez slepih Srbije <info@savezslepih.org.rs>