Jubilarni LORIST od 3. do 8. oktobra

…Biće promovisane i rekreacije, sportski klubovi, aktivnosti za decu sa posebnim potrebama, paraolimpijci i osobe sa invaliditetom, kao i aktivnosti za najstarije sugrađane…

 

…Biće promovisane i rekreacije, sportski klubovi, aktivnosti za decu sa posebnim potrebama, paraolimpijci i osobe sa invaliditetom, kao i aktivnosti za najstarije sugrađane.

Novi Sad –  Pola veka kontinuiranog održavanja sajmova LORIST čine 50-godišnjicu centralnim jubilejom Novosadskog sajma u 2017. godini. Međunarodni sajmovi lova, ribolova, sporta i turizma, obogaćeni poslednjih decenija sajmovima hortikulture, ekologije i konjarstva, od ove godine priređuju se s ciljem da ostanu centralno mesto za profesionalne učesnike u temama posvećenim očuvanju prirode, aktivnostima u prirodu, negovanju zdravih stilova života kroz sport pre svega, ali i putovanjima koja ispunjavaju najraznovrsnije motive i potrebe ljudi. Posetioci su i profesionalna publika, ali i najšira javnost zainteresovana za kupovinu, edukacije, zanimljive izložbe, korisno provedeno vreme i zabavu.

U maksimalno iskorišćenim izložbenim prostorima sajamskih hala direktno se predstavlja više od 400 izlagača iz 11 država – Austrije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Indije, Mađarske, Makedonije, Republike Srpske, Rumunije, Slovenije i Srbije.

Od 3. do 8. oktobra odličnu izložbenu ponudu obogaćuju tematske izložbe, konferencije, predavanja i takmičenja.

Sajamovi lova, ribolova, hortikulture i ekologije traju od 3. do 8. oktobra, dok se sajmovi turizma i sporta održavaju od 5. do 7. oktobra, a Sajam konjarstva dan duže, do 8. oktobra.

Zemlja partner Sajma turizma je Crna Gora, Kompanija Generali Osiguranje Srbija je Generalni sponzor svih sajmova, a Pokrovitelje Sajma sporta je Grad Novi Sad.

Lov i ribolov u fokusu

Ulazeći u drugu polovinu veka Međunarodni sajam lova, ribolova i sporta dočekuje posetioce većim brojem izlagača na većem izlagačkom prostoru i najvećom izložbom trofeja koja će ove godine biti održana u Evropi.

Prema najavama, proizvođači i zastupnici vodećih svetskih brendova opreme za lov i ribolov na tržištu Srbije, posetiocima i stručnoj publici ponudiće najkvalitetnije proizvode. Biće izloženo lovačko i sportsko naoružanje, pištolji, revolveri, lovačke puške, karabini, lovačka municija domaćih i stranih proizvođača, vazdušne puške, lovački noževi, optički nišani, dvogledi, obuća i odeća za lov. Posetioci će moći da se uvere i u kvalitet proizvoda renomiranih svetskih proizvođača koje će, između ostalih, predstaviti i Super Tane, Peloponez, Snajper, Grof MBM, Top Gan, Canona, Capriolo, Swarovski… Lovci će moći da kupe i ručno izrađenu opremu koju će ponuditi zanatlije. Tokom Sajmova „Lorist“ proizvođači i distributeri lovačkog naoružanja i opreme, odobravaće specijalne popuste, a pripremaju i sajamske akcije. Ponudu će upotpuniti i „Zastava oružje“ koja je ponovo na Novosadsom sajmu, a neće izostati ni nastup „Srbijašuma“. Lovački savez Vojvodine, obeležava 95 godina od osnivanja, a sa Lovačkim savezom Republike Srpske će u Hali 1 posetiocima pružiti sve informacije u vezi sa lovištima i delatnošću saveza.

Ribolovci će pred kraj sezone na „Loristu“ sumirati rezultate, a izlagači će prodavati opremu po sniženim cenama. Nastupiće i „hand made“ proizvođači.

Izložba lovačkih trofeja-najveća u Evropi

U saradnji sa lovačkim savezima i preduzećem „Vojvodinašume“ pripremljena je izložba na kojoj će biti predstavljeno više od 500 eksponata, lovačkih trofeja iz Srbije. S obzirom na to da je izložba koja se priprema na Novosadskom sajmu najveća te vrste ove godine u Evropi, trofeji će biti izloženi u posebnom izlagačkom prostoru, u Hali 1a. I na taj način biće obeleženo 50 godina LORIST-a, na kojem je 1967. godine održana Izložba trofeja kao centralni događaj, mada su prve izložbe na Novosadskom sajmu održavane na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu, još 1933. godine. Od poslednje Nacionalne izložbe u Srbiji prošlo je 11 godina. Ovogodišnju Izložbu trofeja će pratiti i stručni skupovi i predavanja.

Među najatraktivnijim štandovima LORIST-a već godinama se izdvaja izložbeni prostor „Vojvodinašuma“ koje će pored postavke u Hali 1, imati i dva restorana na otvorenom prostoru Sajmišta – lovačku kuću, „odmorište“ za lovce „Četiri jelena“ i ribolovačku kuću, mesto susreta za ribolovce, „Četiri soma“.

Svakodnevno će biti organizovane degustacije, kao i prodaja proizvoda od mesa divljači. Dan šumara je četvrtak, 5. oktobar, Ribolovački dan je petak, 6. oktobar, a Dan lovaca biće subota, 7. oktobar.

„Vojvodinašume“ će na LORIST-u proglasiti i najbolje ribočuvare, organizovati VIII međunarodno takmičenje u oponašanju rike jelena „Zlatni rog“. Biće priređeno i takmičenje u lovnom streličarstvu „Zelena strela“ i Kup „LORIST“ ameriken trap disciplina u gađanju glinenih golubova. Neće izostati ni radionice za decu. Pored toga, „Vojvodinašume“ od 5. do 7. oktobra nastupaju i na Sajmu turizma, a fokus je na lovnom i eko-turizmu koji promoviše agencija „Vojvodinašume-Turist“.

Streljana za posetioce

U Hali 1 biće napravljena streljana u kojoj će posetioci moći da se okušaju u gađanju iz vazdušne puške ili luka i strele, dok će kupcima biti omogućeno da isprobaju oružje koje žele da kupe. Za profesionalce će biti organizovana i takmičenja, a svi mogu da računaju na rekreativno pucanje. Radno vreme će biti kao i sajamsko, od 10 do 19 časova. Streljana će biti obezbeđena sa svih strana, za posetioce je priprema „MP Tropic“, a sve vreme biće prisutni instruktori.

Objedinjen nastup svih nacionalnih parkova Srbije u Hali 1 ove godine predstavlja priliku za upoznavanje sa nacionalnim prirodnim bogatstvom, ali i svojevsrni uvid u potencijale za dalji razvoj i potrebu očuvanja biljnih i životnjiskih vrsta na tim područjima.

Terenska vozila za lov i ribolov takođe su deo ponude izlagača na sajmovima LORISTi biće na otvorenom delu Sajmišta.

Lovci će se na Sajmu takmičiti u kuvanju paprikaša, a biće organizovan i ribolovački kotlić, u kojem će kulinarska umeća odmeriti čarde.

Sajam turizma fokusiran na Dunavski region

Međunarodni sajam turizma od ove godine je fokusiran na Dunavski region i novom koncepcijom u narednim godinama profilisaće se u centralno mesto za susret poslovne publike regiona. Zemlja partner je Crna Gora, a izlagači dolaze i iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Hrvatske i Mađarske. Sadržaj i ponuda, kako u izlagačkom, tako i u kongresnom segmentu, pripremljeni su i za očekivanja građana, ali i da zadovolje visoke standarde stručne publike.

Izlagači se od ove godine predstavljaju po tematskim celinama – turizam destinacija predstavljaju turističke oganizacije regija, gradova i opština; zimsku ponudu planinskih centara predstavljaju skijališta Srbije premijernim učešćem na Sajmu, ali i MK Kopaonik kao najpopularnija destinacija za boravak na planini; banjski, spa i velnes turizam predstavljaju domaći centri i hoteli, ali i slovenačke terme; vinski i gastro turizam predstavljaju proizvođači pića i hrane iz Srbije, a „krunišu“ ga takmičenja učenika, studenata i profesionalnih kuvara u sklopu „Gastro izazova Dunavskog regiona“ i „Gastro planeta“ na kojem će 10-ak ambasadora predstaviti gastronomsko nasleđe svojih država kuvajući u kuhinjama koje je opremilo Gorenje; kulturni turizam ove godine promoviše Arheološki institut iz Beograda postavkom „Putevima rimskih imperatora“ i prikazom bogatstva Viminacijuma; nautički turizam predstavlja poseban segment Sajma, a eko-turizam i lovni turizam biće u fokusu nastupa „Vojvodinašuma“, Pokreta gorana Vojvodine, nacionalnih parkova Crne Gore i Bosne i Hercegovine, ali i Sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine i Sekretarijata za poljoprivredu.

Pored turističke ponude, na Sajmu se predstavljaju i firme koje rade u funkciji turizma: turističke agencije, aerodrom Budimpešta, Privredna komora Srbije…

Na Sajmu će nastupiti i Pokrajinska Vlada sa četiri sekretarijata – za privredu i turizam, za urbanizam i zaštitu životne sredine, poljoprivredu i za sport i omladinu.

Crna Gora treći put zemlja partner

Za jubilarno izdanje Crna Gora je pripremila predstavljanje aktuelne turističke ponude – programe manifestacija u predstojećem periodu i novogodišnjih praznika. Nezaobilazna je ponuda za narednu zimsku sezonu u ski centrima i primorskim opštinama, uz cene u hotelima i privatnom smeštaju. Na štandu, koji će se i ove godine nalaziti na ulazu u Halu „Master“, biće lokalnih crnogorskih specijaliteta koje će posetioci moći da degustiraju, uz vina Kompanije „Plantaže“. U organizovanim nagradnim igrama najsrećniji posetioci Sajma turizma dobiće boravak u hotelima u Crnoj Gori.

Stručnu javnost očekuju značajni međunarodni skupovi i B2B susreti. Već prvog dana Sajma turizma Novosadski sajam i Dunavski centar za kompetenciju organizuju konferenciju „Dunav – nove perspektive“, koja će okupiti 15 predavača, eksperata u oblasti turizma iz regiona. „CET conference 2017“ je događaj koji se održava 7. oktobra, a posvećen je kulturno-privrednim aspektima turizma u Srbiji. Orijentisan je na promociju potencijala u oblasti omladinskog, aktivnog, gastronomskog i odgovornog turizma. Kako se očekuje, teme koje će takođe privući pažnju stručne javnosti su i „Zajednički turistički proizvod zapadnog Balkana“ i „Sve boje regionalnog turizma“. U Hali „Master“, biće organizovani B2B susreti domaćih i stranih ponuđača i kupaca. Četvrtak, 5. oktobar rezervisan je poslovne sastanke agencija, turoperatera i hotela sa ponuđačima destinacija u zemlji i inostranstvu, dok će se dan kasnije hotelijeri, ugostitelji i restorateri sresti sa proizvođačima hrane. Učešće je besplatno, a registracija neophodna.

Turistička organizacija Vojvodine će pored predstavljanja ponude gradova i opština, ugostiti i predstavnike evropskih turističkih regija koji će prezentovati svoje potencijale. Ponudu Grada predstaviće Turistička organizacije Novog Sada.

Izložba „Putevima rimskih imperatora“

Kako se očekuje, posebnu pažnju posetilaca privući će Izložba „Putevima rimskih imperatora“ koja je obišla pola sveta, a prvi put se za javnost organizuje u Srbiji. Publici će biti predstavljeno 18 glava rimskih imperatora, od kojih su sedam iz Sirmijuma, maketa vojnog logora i grada Viminacijuma, niz sadržaja u vezi sa gastronomijom. Kako bi izložba posetiocima bila što interesantnija biće pripremani i specijaliteti iz rimskog doba, organizovane borbe rimskih legionara i Huna, kao i radionice za decu i odrasle. Deo postavke je i „virtuelna arheologija“, kao i suveniri Arheološkog parka Viminacijum, replike rimskih predmeta.

Sajam turizma će biti i prilika da se pronađe posao. U Auli, ispred ulaza u Halu „Master“ biće štand Nacionalne službe za zapošljavanje gde će posetioci moći da konkurišu za raspoloživa radna mesta u oblasti turizma, koja su ponudili i izlagači.

Sajam sporta nikad veći

Po obimu i sadržaju ovogodišnji Sajam sporta neuporedivo je bogatiji u odnosu na prethodne godine i biće održan paralelno sa Sajmom turizma, pod pokroviteljstvom Grada Novog Sada.

Gradsko veće i Gradska uprava za sport i omladinu u programe na Sajmu su uključili sve zainteresovane za sportske aktivnosti. Preko Saveza za školski sport biće animirane škole i na taj način nastavljen program „Sport u škole“. Biće promovisane i rekreacije, sportski klubovi, aktivnosti za decu sa posebnim potrebama, paraolimpijci i osobe sa invaliditetom, kao i aktivnosti za najstarije sugrađane.

Dešavanja na Sajmu zanimljivijim će učiniti poligoni spretnosti, turniri u malom fudbalu i basketu „tri na tri“, biciklističke trke za učenike osnovnih i srednjih škola u kojima su za najbolje obezbeđene brojne nagrade, boks mečevi u profesionalnom ringu, kao i pokazni u borilačkim veštinama. Međunarodni memorijalni turnir u rvanju grčko – rimskim stilom „Jovan Bogić – Pufika“, uz podršku Gradske uprave za sport i omladinu na Sajmu sporta organizuje Rvački klub „Novi Sad“.

U halama i na otvorenom delu Sajmišta, od 5. do 7. oktobra predstaviće se, više od 100 kulubova sa teritorije grada Novog Sada, sportska udruženja i društva, savezi, obrazovne institucije u oblasti sporta, resorne gradske, pokrajinske i republičke institucije i sportski centri. Biće ponuđena sportska oprema i rekviziti, a sadržaj će upotpuniti i edukativni programi namenjeni deci, rekreativcima i profesionalnim sportistima.

Sajam hortikulture na ulazu

Na samom ulazu u Novosadski sajam, u Auli, biće organizovani Sajam hortikulture i Sajam „Eko svet“, koji ove godine obeležava 25 godina postojanja.

Kao „prirodna spona“ između svih dešavanja na Sajmištu, posetiocima će biti ponuđena i edukaciju. Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine će nastupom skrenuti pažnju na značaj rezervata prirode i zaštićena prirodna dobra. Gradska uprava za zaštitu životne sredine će svakodnevno organizovati radionice za decu. Nastupaju i Pokret gorana Vojvodine, Poljoprivredna škola u Futogu, Tehnička škola „Mileva Marić-Ajnštajn“, Inženjeri zaštite životne sredine, JKP „Gradsko zelenilo“, a proizvode na bazi lekovitog bilja, med i pčelinje proizvode, suvenire i proizvode nastale u radionicama starih zanata predstavljaju izlagači na otvorenom prostoru.

Ptice grabljivice, kojima stanište svakako nije zatvoreni prostor – suri orao, sova – sibirska ušara ili jastreb, ipak će se u svoj lepoti i snazi videti u Auli. Za to su se pobrinuli članovi Društva sokolara Srbije, koji promovišu sokolarstvo i kao alternativni vid lova, pticama grabljivicama.

Međunarodna takmičenja na Sajmu konjarstva

Sajam konjarstva i sersana promoviše konjarstvo i konjički sport kroz učešće klubova i ergela. Novosadski sajam će ugostiti izlagače iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Mađarske, Makedonije i Srbije. Oko 90 konja biće u halama 12 i 15.

Takmičenje u preskakanju prepona planirano je od 5. do 7. oktobra. Tokom tri dana biće održano 13 utakmica u kojima će učestvovati oko 50 konja, a očekuje se više od 500 preponskih startova.

Vozači zaprega će se takmičiti u vožnji dvoprega i četvoroprega 7. i 8. oktobra na sajamskom Manježu, a takmičenja će biti održana u tri kategorije: juniori, seniori i odrasli. Pored toga biće priređena i revija svih zaprega koje učestvuju na nadmetanjima. Takmičenja u dersurnom jahanju biće u nedelju, 8. oktobra.

I ove godine mališani će moći da jašu ponije, a posetioci će imati priliku da vide i fotografije pristigle na konkurs „Konjarstvo 2017“.

Ocene kvaliteta proizvoda

Kvalitet proizvoda i usluga ocenjuje se jubilarnim sajmovima LORIST i Sajmu turizma, ali i na sajmovima posvećenim hortikulturi i ekologiji.

Najobimnije je vrednovanje organizovano povodom 50. međunarodnog sajma turizma, a obuhvata usluge, objekte, organizacije i institucije u turizmu.

Komisije čine naučnici i stručnjaci sa fakulteta i instituta u Srbiji i regionu, koji godinama rade u hotelijerstvu i turizmu. Do sada su prijavljeni učesnici iz Srbije, Crne Gore, BiH, Republike Srpske, Hrvatske, Slovenije, ali i Austrije, Mađarske i Rumunije.

Među njima je najviše hotela, restorana, turističkih organizacija, agencija i manifestacija. Ima i etno sela, plaža, plažnih barova, kafeterija, poslastičarnica, banja, ali i nacionalnih parkova iz Crne Gore, BiH i Srbije… Rezultati će biti poznati na dan otvaranja Sajma turizma, a priznanja najboljima uručena na Večeri šampiona, u četvrtak, 5. oktobra.

Sveže voće, povrće i stono grožđe je vrednovano tokom leta na gazdinstvima širom Srbije. Među prijavljenim uzorcima najviše je jabuka, lubenica, breskvi, nektarina, krušaka „viljamovki“, šljiva i to „stenlejki“. Ima i stonog grožđa, loznih kalemova i sadnica kajsija, krušaka i trešanja, maslina, kao i industrijske paprike, „roge“, belog luka, kupusnjača…

Do početka sajma „Eko svet“ znaće se i dobitnici priznajnja u robnoj grupi lekovito bilje i preparati na bazi lekovitog bilja.

Oprema za lov i ribolov će se pred Komisijom naći tokom jubilarnog, 50. međunarodnog sajma lova, ribolova i sporta.

Novosadski sajam je u saradnji sa izlagačima pripremio Poklon igru za posetioce sa kupljenim ulaznicama.

Porodični dan je petak, 6. oktobar. Tada će cela porodica, roditelji s decom do 16 godina, ulazak na Sajam plaćati 300 dinara.

Objavljeno: 20. 09. 2017.

Izvor: www.rtv.rs

Izvor: RTV (Milana Kadrić)

O tome i na:

– Počinje jubilarni 50. Lorist na Novosadskom sajmu – www.021.rs

– Pola veka novosadskog Lorista – www.politika.rs

– Отворен јубиларни ЛОРИСТ: До 8. октобра 450 излагача – www.dnevnik.rs

https://www.youtube.com/watch?v=GD6zECihZhQ