Još bez rešenja za smeštaj odraslih osoba sa autizmo

Najveća briga roditelja osoba s autizmom jeste…

 

 

Najveća briga roditelja osoba s autizmom jeste – šta će biti s njihovom decom kada njih ne bude. Usluga podrške nema dovoljno, trenutno je moguć smeštaj u nekoj ustanovi socijalne zaštite za osobe sa smetnjama u razvoju ili psihijatrijskoj ustanovi. Ima, međutim, svetlih primera poput Kule, gde su roditelji i Udruženje „Plava ptica“, uz finansijsku podršku lokalne vlasti, razvili usluge koje deci i odraslima s invaliditetom omogućavaju dostojanstven život. Međutim, nadležni u Gradu Beogradu, koji nema smeštaj za odrasle s autizmom, tvrde da to pitanje nije u njihovoj nadležnosti. Od projekta Denkova bašta se, kažu, odustalo.

Ovaj prostor dele osobe s različitim razvojnim problemima, uz podršku stručnjaka. Oni koji su samostalniji i odgovorniji vode računa o ostalima, i pomažu im.

„Moj Milutin jeste teret, on je meni i veliko zadovoljstvo u životu i nema dana da me ne nasmeje, ali on je veliki teret koji ja ne želim da ostavim svojoj ćerki, tako da ja njega gledam u ovako nekoj ustanovi“, navodi Nada Barović Bjelan, majka jedanaestogodišnjeg dečaka s autizmom.

U toku je licenciranje još jedne – predah usluge – gde deca, za sada, mogu da borave od ponedeljka do petka kada roditelji završavaju neke obaveze, ili im je potreban odmor. Sve bi, kažu, bilo mnogo teže da u maloj i ne tako bogatoj Kuli, lokalna vlast nije imala razumevanje za njihove probleme.

„Finansiramo se uz pomoć javnih nabavki. Opština Kula nam obezbeđuje kapacitete za usluge stanovanja uz podršku, predah i dnevni boravak. Roditelji plaćaju participaciju do 30 odsto te cene, a Opština Kula nam u mnogo čemu pomaže tako što nam pruža 11 miliona dinara za te usluge“, objašnjava Jovana Krivokuća, koordinator u Dnevnom boravku.

Roditelji odraslih osoba s autizmom u Beogradu, međutim, godinama čekaju na takve usluge.

„Nažalost, odraslim osobama s autizmom u Beogradu osim usluge Dnevnog boravka, kojih ima u svim opštinama, nama više ništa nije dostupno. Uslugu predaha dugo smo tražili. Objekat smo dobili, uslugu ne. Denkova bašta je na čekanju, do kada, zašto, kada, kako, ne znamo, čak nemamo ni odgovore“, navodi Mira Tadić iz Udruženja osoba s autizmom, Beograd.

O projektu Denkova bašta, koji je zamišljen kao zgrada sa šest stanova, u kojima bi, uz intenzivnu podršku, stanovalo 36 odraslih osoba s autizmom, posle smrti roditelja, u Gradu više ni ne razmišljaju.

„To je rađeno pre par godina, četiri ili pet godina, ali opet ga je radio Grad Beograd, bez da ima nadležnost da se bavi time i onda kada je došlo da treba da sagradimo taj objekat, shvatili smo da mi iz budžeta ta sredstva ne možemo da izdvojimo za to, jer nemamo nadležnost, odnosno to bi bilo krivično delo. Mislim da tu nije rešenje napraviti jedan objekat, jer ne vredi napraviti jedan objekat pa da iz celog grada dolaze i da se voze. Treba napraviti više objekata, pa da izađemo u susret svima ali to moramo da uradimo zajedno sa Republikom. U ovom trenutku takav objekat i takva usluga nije u nadležnosti lokalne samouprave“, objašnjava Siniša Mali, gradonačelnik Beograda.

Za sada, iz Grada najavljuju da će u prvoj polovini 2018. biti otvoren objekat u Šekspirovoj ulici, namenjen za Predah uslugu.

Još bez rešenja za smeštaj odraslih osoba sa autizmo – www.rts.rs

 

Objavljeno: 16. 09. 2017.

Izvor: www.rts.rs