Ministri: Obezbeđene besplatne sale i bazeni za osobe sa autizmom

Osobe sa autizmom uskoro će moći besplatno da koriste sale za fizičko i bazene u školama i sportsko-rekreativnim centrima uz prisustvo stručnjaka, ali i da borave na Zlatiboru…

 

 

Osobe sa autizmom uskoro će moći besplatno da koriste sale za fizičko i bazene u školama i sportsko-rekreativnim centrima uz prisustvo stručnjaka, ali i da borave na Zlatiboru, dogovoreno je danas na sastanku resornih ministara i predstavnika osoba sa autizmom kojih u Srbiji ima mnogo više od 3.000.

– Ministarstvo prosvete obezbedilo je za Udruženja sa autizmom besplatne termine u školama koje imaju fiskulturne sale i bazene, ministarstvo omladine i sporta prostore u sportsko-rekreativnim centrima u Beogradu i van njega, a ministarstvo za rad stručnjake – defektologe, terapeute i trenere – rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar nakon sastanka posvećenom unapređivanju kvaliteta života osoba sa autizmom kome su prisustvovali i ministri Mladen Šarčević, Vanja Udovičić, gradonačelnik Siniša Mali i predstavnici Ministarstva rada.

Gradonačelnik Beograda rekao je da je grad u okviru odgovorne socijalne politike koju vodi, obezbedio i predah za roditelje dece sa autizmom tako što će njihovoj deci organizovati boravak u dnevnim centrima ali i produžene vikende na Zlatiboru.

Prema rečima Malog, nadležni rade na tome da se starosna granica od 26 godina obriše kako bi autistične osobe svih uzrasta imale priliku da koriste nove pogodnosti.

Mali je podsetio da Grad izdvaja sredstva za lične pratioce kojih ima 310 dece sa posebnim potrebama, ali da će nastojati da ta pomoć bude dostupna svakom detetu kome je ona potrebna.

Nevidljiva grupa odraslih sa autizmom

Predsednica Udruženja Autizam Srbije Vesna Petrović izrazila je zadovoljstvo sastankom jer su na njemu utvrđene aktivnosti koje odmah mogu poboljšati živote osoba sa autizmom i njihovih roditelja, ali i one za koje je potrebno vreme.

– Verujem da će ove mere pomoći i da senzibilišemo sredinu da nam pomogne kada je u mogućnosti – rekla je Petrovićva, koja je navela da udurženja imaju podatke o oko 3.000 osoba sa autizmom, ali da to nije ni približan broj.

Upozorila je i na činjenicu da je grupa odraslih sa autizmom u Srbiji nevidljiva, te da je neophodno raditi na ranoj dijagnostici autizma ali na prevenciji.

Prema rečima Petrovićeve, na sastanku je dogovoreno i da se radi na proširenju liste zanimanja za koje autistična deca mogu da se obrazuju jer sada postoji samo mogućnost da budu knjigovesci.

Osobe sa autizmom će, kako je najavljeno, na ovaj način dobiti mogućnost da minimum dva puta nedeljno uz adekvatnu stručnu pomoć imaju fizičke aktivnosti, rekao je Lončar.

Ministar prosvete Mladen Šarčević je rekao da ministarstvo osobama sa autizmom na raspolaganje stavlja i studentska odmarališta – u prvoj fazi na Zlatiboru, a kasnije i na Avali i Paliću.

Udovićić je rekao da dogovor podrazumeva da će deci sa autizmom biti na raspolaganju i stručnjaci sportske medicine, kao i da će udruženja moći da konkurišu za određena sredstva.

– Sportske aktivnosti će doprineti inkluziji dece sa autizmom omogućiti da se ona osećaju kao sva ostala deca u Srbiji – rekao je Udovičić.

Predstavnica Radne grupe Ministarstva zdravlja za autizam Milica Pejović Milovančević navela je da nadležni rade na izradi registra osoba sa autizmom.

Izvor: www.blic.rs

Izvor: Beta

O tome i na:

Besplatne sportske i druge aktivnosti za osobe sa autizmom – www.rts.rs