„Prva suza“ Najdirljiva ljubavna priča Bore Stankovića u izvođenju gluvih i nagluvih glumaca

Predstava će biti odigrana odmah nakon svečanog otvaranja Festivala 22. septembra od 20.10h u sali Doma vojske u Vranju.

Foto: P(h)antomfest / Promo

 

 

Predstava će biti odigrana odmah nakon svečanog otvaranja Festivala 22. septembra od 20.10h u sali Doma vojske u Vranju.

Vranje – U oviru 6. Međunarodnog festivala pantomime – P(h)antomfest, koji se održava u Vranju 22. i 23. septembra, u organizaciji Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje, biće premijerno izvedena predstava pantomime po motivima priče Borisava Bore Stankovića „Prva suza“, u režiji Trajčeta Gjorgieva.

Predstava će biti odigrana odmah nakon svečanog otvaranja Festivala 22. septembra od 20.10h u sali Doma vojske u Vranju.

Najčuvenijeg pisca iz Vranja tako će po prvi put igrati gluve i nagluve osobe i to u predstavi pantomime, bez reči.

– „Prva suza“ je možda jedna od najdirljivijih ljubavnih priča Bore Stankoviќa. Priča koja te ne ostavlja ravnodušnim kao i ceo njegov stvaralački opus. U Vranju smo, već šesta predstava po redu koju radimo i nekako je bilo logično da nastavak saradnje ove godine utemeljimo na Borinom stvaralaštvu. Ovaj put „Prvu suzu“ prepričavamo pomoću pantomime, malo se potpomažemo plejbekom i muzikom, ali u svakom slučaju to je jedna mala celovečernja predstava koja odiše mirisom starog Vranja, slikovitošću karaktera, običajima i pre svega vranjanskom muzikom. Raditi Stankovića je zaista uzbudljiva avantura, ali raditi ga u Vranju je pre svega odgovornost pa onda avantura. Nadam se da smo u našoj avanturi uspeli i da će naši gluvi i nagluvi glumci u potpunosti opravdati ovaj nastup na sceni – kaže reditelj predstave Trajče Gjorgiev.

U predstavi igraju Goran Stojiljković, Leontina Trajković, Miodrag Demirović, Ivica Spasić, Ninoslav Demirović, Maja Demirović, Milan Tončić, Aleksandra Demirović, Isidora Demirović i Mirko Stanković.

P(h)antomfest je pokrenut 2012. godine sa plemenitom idejom da se kroz umetnost, u ovom slučaju pantomimu, u umetnički proces aktivnije uključe gluve i nagluve osobe, te da se izbrišu razlike koje ih čine skrajnutim sa umetničke scene i u društvu uopšte.

Objavljeno: 01. 09. 2017.

Izvor: www.blic.rs

O tome i na:

 Premijera predstave „Prva suza“ na „P(h)antomfestu“ – www.juznevesti.com

– Прва суза – www.vranjske.co.rs

– П(Х)АНТОМФЕСТ: Глуве и наглуве особе играју Бору – www.vranjske.co.rs