Још један успешно одржан Голбал камп

На недавном седмодневном кампу у голбалу који је одржан у Крагујевцу боравили су голбалисти из целе Србије.

Detalj sa treninga Dragan Sremčević, Luka Bulatović

 

 

Крагујевац – На недавном седмодневном кампу у голбалу који је одржан у Крагујевцу боравили су голбалисти из целе Србије. Овога пута, камп на коме се тренирао овај спорт који је лична карта слепих и слабовидих особа, имао се циљ – усавршавање тактике. Седамнаесторо учесника кампа је било смештено у СЦ „Искра“ специјализованом објекту за смештај спортиста са инвалидитетом, јединим таквим у Србији. Управо је установа која води бригу о СЦ „Искра“, а то је СЦ „Парк“ из Крагујевца омогућила боравак у Крагујевцу.

„Најмање што можемо да учинимо је да омогућимо да једном годишње слепе и слабовиде особе које се баве голбалом буду наши гости у Крагујевцу. СЦ „Искра“ је њихов дом, а и дом свих спортиста са инвалидитетом.“ – објаснио је управник СЦ „Искра“, господин Горан Николић, који је и сам особа са оштећеног вида.

Поред смештаја и исхране у СЦ „Искра“, најмодернијем објекту за особе са инвалидитетом у Србији, учесници кампа су имали на располагање све објекте СЦ „Парк“: Халу спортова „Гордана Гоца Богојевић“, отворене и затворене базене и атлетски стадион.

„Презадовољни смо условима које је домаћин обезбедио. Мислим да ће СЦ „Искра“ бити наша стална дестинација за припреме и кампове. И не само за голбалисте.“ – рекао је Дејан Ивановић (45), директор кампа и педседник Спортског савеза особа са инвалидитетом Крушевца.

Са добрим условима у Крагујевцу, али и односом тренера и играча према задацима, презадовољан је био легендарни Драган Сремчевић (54), по многима најбољи голбалиста прошлог века.

„Сматрам да је сјајна ствар да смо у последњих седам месеци одржали четврти голбал камп и то у различитим градовима (Лепосавић, Крушевац, Караташ, Крагујевац). На тај начин промовишемо овај наш некада трофејни спорт, најтрофејнији параолимпијски екипни спорт. Одржавамо континуитет заједништва наших репрезентативаца, континуитет уиграности, континуитет анимације новог тренерског кадра и континуитет посвећености циљу – да овај спорт буде поново перјаница спорта особа са инвалидитетом“. – анализирао је Драган Сремчевић.

Као и до сада, садашњи и бивши студенти Факултета спорта и физичког васпитања Универзитета у Нишу, активно су учествовали у реализацији активности, пре свега у тренингу и персоналној асистенцији. Иначе, од раније је познато јавности да овај факултет предњачи у овом делу света по посвећености проблематике спорта особа са инвалидитетом.

„Ово је мени трећи голбал камп ове године. Заволела сам овај спорт, па поред тренинга које спроводим, обучавам се и за судију. Боравци на оваквим камповима су неопходни да би теорија коју добијамо на факултету имала смисла. Захвална сам свом факултету што омогућава својим студентима овакав начин стручне праксе.“ – рекла је Јелена Шућур (24), студент мастер академских студија на Факултета спорта и физичког васпитања Универзитета у Нишу.

Дољевчанин Стефан Стевановић (23), који је слеп од рођења, играо је голбал још у Школи за ученике оштећеног вида „Вељко Рамадановић“ у Земуну. Сада тренира у голбал клубу „Наис“ из Ниша у коме је и капитен. На назнаке тренера Драгане Сремчевића да ће бити позван на неку од јесењих турнирских акција репрезентације Србије, овај млади интелектуалац и један од најбољих студената Правног факултета Универзитета у Нишу, не жели да претерано коментарише.

„Моје је да наставим да тренирам, морам још много да напредујем. Уживам у тренинзима, а голбал обожавам. Евентуални наступ за најјачу националну селекцију бих коментарисао тек ако до њега дође.“ – објаснио је скромно Стефан Стевановић.

Иначе, на кампу је учествовало четворо учесника са југа Србије. То су: Милан Петровић, Стефан Стевановић, Тамара Милорадовић и Стефан Мићићеловић.

 

Учесници кампа:

 

  1. Дејан Ивановић, тренер, директор кампа (Спортски савез особа са инвалидитетом, Крушевац)
  2. Драган Сремчевић, тренер, (Голбал клуб „Младост“, Београд)
  3. Јелена Шућур, тренер (Факултет спорта и физичког васпитања Универзитета у Нишу и Спортски савез особа са инвалидитетом, Крушевац)
  4. Тамара Милорадовић, тренер (Голбал клуб „Наис“, Ниш)
  5. Стефан Мићићеловић, тренер (Голбал клуб „Наис“, Ниш)
  6. Мирослав Топалов Данилов, играч (Голбал клуб „Младост“, Београд)
  7. Немања Радаковић, играч (Голбал клуб „Младост“, Београд)
  8. Стефан Стевановић, играч (Голбал клуб „Наис“, Ниш)
  9. Џавит Крујези, играч (Голбал клуб „Наис“, Ниш)
  10. Милан Петровић, играч (Голбал клуб „Наис“, Ниш)
  11. Лука Булатовић, играч (Голбал клуб „Младост“, Београд)
  12. Милош Селаковић, играч (Голбал клуб „Младост“, Београд)
  13. Урош Вељковић, играч (Спортски савез особа са инвалидитетом, Крушевац)
  14. Дарко Марисављевић, играч (Спортски савез особа са инвалидитетом, Крушевац)
  15. Сандра Алексић, играч (Спортски савез особа са инвалидитетом, Крушевац)
  16. Драган Станојковић, играч (Голбал клуб „Младост“, Београд)
  17. Предраг Марковић, играч (Савез слепих, Чачак)

 

Detalj sa treninga:

 

 

Izvor: <marko.aleksandrovic@gmail.com>

Autor:

Prof. Marko Aleksandrović, Ph.D.
Faculty of Sport and Physical Education
Čarnojevićeva 10A, 18000 Niš
Serbia
www.fsfv.ni.ac.rs

др Марко Александровић, ред. проф.
Факултет спорта и физичког васпитања
Чарнојевићева 10А, 18000 Ниш
Република Србија
www.fsfv.ni.ac.rs