Čepom za osmeh 17 mališana

Humanitarno-ekološka akcija koju je pokrenula Novosađanka Vanja Petković do sada je prikupila 100 tona zatvarača. – Kupovana su invalidska kolica, dizalice za nepokretne i druga ortopedska pomagala.

Уместо да заврше у канти постају роба за рециклажу и извор прихода који се користи за набављање помагала онима којима је то потребно (Фото Ј. Симић-Теншић)

 

 

Humanitarno-ekološka akcija koju je pokrenula Novosađanka Vanja Petković do sada je prikupila 100 tona zatvarača. – Kupovana su invalidska kolica, dizalice za nepokretne i druga ortopedska pomagala.

Dve tone čepova dovoljne su za nabavku jednih invalidskih kolica, dizalica za nepokretne osobe vredi četiri tone, a električni tricikl može se nabaviti za 10 tona zatvarača, kaže Vanja Petković, predsednica udruženja „Čepom za osmeh” koje već pet godina ulepšava živote mališana sa invaliditetom i smetnjama u razvoju.

Čepovi od sokova, mleka, jogurta, majoneza, flomastera, šampona, dezodoransa, deterdženata… zahvaljujući Vanji i timu od 20 koordinatora širom Srbije postaju roba za reciklažu, ali i izvor prihoda koji se koristi za nabavljanje ortopedskih pomagala onima kojima je to potrebno.

– Završila sam srednju školu za pedijatrijske sestre, ali baš zbog toga što nisam mogla da odvojim svoje emocije od posla i što su me dečja stanja teško pogađala nisam izabrala da budem pedijatar. Zato sam upisala ekologiju na fakultetu u Novom Sadu. Svoje dve ljubavi povezala sam i napravila ovu akciju. Cilj je bio da se pomogne jednom detetu, ali se priča brzo proširila i do sada smo uspeli da prikupimo oko 100 tona čepova i obradujemo 17 mališana – priča Vanja.

Deca uzrasta od 3 do 18 godina i redovni studenti do 26. godine za nabavku potrebnih pomagala prijavljuju se na konkursu. Ako neko ima ortopedsko pomagalo koje bi da pokloni, tim „Čepom do osmeha” povezaće ga sa zainteresovanom osobom, bez obzira na njenu starost.

U prikupljanju čepova učestvuju brojne škole, javne ustanove, privatne radnje… koordinatori organizuju zbirna mesta na koja se zatvarači donose, a zatim ih besplatno prevoze zahvaljujući kurirskoj službi sa kojom sarađuju. Najviše se odazivaju stanovnici Beograda, Novog Sada i Niša, ali priča se širi i ljudi su sve zainteresovaniji da na ovaj način pomognu drugima. Umesto da čepove bacaju, koriste ih u humane svrhe.

U četvrtak 17. avgusta je u 12 časova, organizacija „Čepom do osmeha” invalidskim kolicima obradovala Nemanju Ćurića. Ovo pomagalo obezbeđeno mu je zahvaljujući manifestaciji „Zvezdine igre” koju organizuje Atletski klub „Crvena zvezda”. Početkom septembra poklon stiže i u Niš. Neko će se obradovati ortopedskom pomagalu kupljenom možda baš od čepova koje ste vi prikupili.

 

Izvor: www.politika.rs

Autor: Ana Vuković