SO: Zapošljavanje osoba sa invaliditetom

Program javnih radova namenjen je angažovanju prvenstveno teže zapošljivih lica, kao što su osobe sa invaliditetom,…

RTV (Miloš Janjatović)

 

 

Sombor – Tokom proleća i leta najaktuelniji su javni radovi. Program javnih radova namenjen je angažovanju prvenstveno teže zapošljivih lica, kao što su osobe sa invaliditetom, radi unapređenja radnih sposobnosti i ostvarenja njihovog društvenog interesa.

Vrednost javnih radova u somborskoj filijali Nacionalne službe zapošljhavanja je 8.000.000 dinara i namenjeni su za osobe sa invaliditetom, a finasira ih država preko Nacionalne službe zapošljavanja.

Putem javnih radova osobe sa invaliditetom rade na uređenju zelenih površina, kao administrativni radnici ili kod udruženja građana na različitim poslovima.

„Prvi put imam dodira na poslovima kao osoba sa invaliditetom zahvaljujući Nacionalnoj službi zapošljavanja preko koje sam posao i dobila. Po zanimanju sam ekonomski tehničar i konačno radim u struci. Uslovi za rad u somborskoj bolnci su odlični, kao i ljudi sa kojima sarađujem“, kaže Orijana Tripković, osoba sa invaliditetom angažovana kao administrativni radnik u Opštoj bolnici dr „Radivoj Simonović“ Sombor.

„Prvi put sam angažovan kao osoba sa invaliditetom i zadovoljan sam sa ovim poslom. Radeći u somborskoj bolnici upoznao sam divne ljude i stekao nove prijatelje. Bilo mi mi drago da mogu ostati ovde da radim do penzije“, kaže Ištvan Serenčiš.

U somborskoj Opštoj bolnici kažu da godinama daju podršku projektima za zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

„Kao bolnica smo zadovoljni angažovanim licima sa invaliditetom i uvek dajemo podršku ovakvim projektima. Veoma lepo i lako obavljaju posao i saradnja je odlična. Kako su poslom zadovoljne osobe sa invaliditetom, tako smo zadovoljni i mi kako oni obavljaju posao“, kaže Milan Grba, v.d. direktora.

Udruženje žena „Udahni život“ iz Stanišića godinama putem javnih radova angažuje osobe sa invaliditetom, koje uređuju zelene površine gde žive stari i nemoćni.

„Radimo na uređenu javnih površina po projektu koji daje pomoć starijim licima. kako znači njima što im pomažemo, tako znači i nama, jer i ako je plata mala, bar je redovna“, kaže Milan Dugić, osoba sa invaliditetom angažovana putem javnog rada preko Udruženja žena „Udahni život“.

Kroz 19 projekata na teritoriji Zapadnobačkog okruga zaposlilo se 63 osobe sa invaliditetom.

„Radim posao u biblioteci koji je prilagođen osobama sa invaliditetom, fiziči nije zahtevan, a prijatan mi je“, kaže Ozren Gulić, administrativni radnik angažovan na javnom radu u Gradskoj biblioteci „Karlo Bijelicki“ u Somboru.

„Program javnih radova je vrlo popularna mera aktivne politike zapošljavanja, jer zapošljavamo kategorije teže zapošljivih lica, kao što su osobe sa invaliditetom radi očuvanja i unapređenja njihovih radnih sposbnosti“, kaže Svjetlana Nešić, načelnik Odeljenja za programe zapošljavanja, preduzetništvo i obrazovanje i obuke u NSZ Filijala Sombor.

U programu javnih radova učestvuju državna preduzeća i različita udruženja i kroz njih se pokazuje produktivnost osoba sa invaliditetom, te da mogu obavljati pođednako uspešno poslove kao i sve druge osobe.

Objavljeno: 21. 07. 2017.

Izvor: www.rtv.rs
Autor: Vesna Milanović Simičić