Da Kosta čuje omiljeni zvuk

Novosadska firma „Audio BM“ i Fond humanosti kompanije „Novosti“ uručili još jedan slušni aparat. Marinković (7) operisan u drugoj godini kada mu je ugrađen kohlearni aparat.

Kosta Marinković

 

 

U okviru akcije „Moj omiljeni zvuk“, Fond humanosti Kompanije „Novosti“ i novosadska firma „Audio BM“ uručili su slušni aparat Kosti Marinkoviću iz Beograda. Ovaj sedmogodišnjak, koji na jesen polazi u prvi razred, ima ugrađeni kohlearni implant, a novi slušni aparat nosiće na levom uhu. Redovno trenira fudbal, a sada će još više moći da uživa u druženju sa vršnjacima.

Oštećenje sluha dijagnostikovano je kada je imao samo dve godine, a u februaru 2013. je operisan i ugrađen mu je kohlearni implant na desnom uhu.

– Kada je našem sinu pre skoro pet godina ustanovljeno oštećenje sluha, bili smo zatečeni, ali ipak rešeni da se izborimo sa problemom i da mu svakako olakšamo detinjstvo – ističe Kostin otac Saša Marinković. – U to vreme nismo imali ni mogućnost da se dodatno informišemo o samom hirurškom zahvatu, niti kako se aparat koristi. Oslanjali smo se samo na to šta doktori kažu.

Kohlearni implant ne pojačava zvukove, već pruža korisne zvučne informacije putem direktne stimulacije nervnih vlakana u kohlei i tako omogućava percepciju zvuka. Timovi specijalizovanih stručnjaka, uz etički i human pristup problemu, obavljaju dijagnostiku, kao i sam hirurški zahvat implantacije – ističu iz „Audio BM“. Posle operacije, pacijentima je obezbeđeno precizno podešavanje i prilagođavanje implanta individualnim potrebama korisnika.

– Prvi cilj, kada smo stavili aparat, pored toga da se brzo oporavi, bio je da Kosta krene u redovnu, a ne u specijalnu školu, što smo i uspeli – ističe Kostin tata.

Porodica Marinković trudi se da se njihov sin ne izdvaja od ostale dece, ne skrivaju implant i nemaju predrasude, a primaju savete od svih koji žele i mogu da im pomognu. Maleni Kosta, sada već predškolac, veseo i čio, odlučio je da se zaposlenima u „Audio BM“ zahvali pesmicom.

– Mogu da recitujem „Svađu“ ili „Čiča i čaj“, a znam i još jednu – objašnjava nam Kosta, dok hvata vazduh za početak recitacije.

Zvonkim glasom i sa osmehom na licu, ponosno je kazivao stihove.

U okviru ove humanitarne akcije, koja traje od septembra prošle godine, do sada su uručena 22 slušna aparata deci mlađoj od 18 godina, a kompanije „Audio BM“ obezbedila ih je ukupno trideset. Pored dece iz materijalno ugroženih porodica, aparate su dobijali i mališani bez roditeljskog staranja, kao i devojčice i dečaci sa najvećim oštećenjima sluha.

Ispitivanje sluha i otkrivanje i najmanjeg problema posebno je važno kada je reč o deci. Sluh je potrebno proveriti što ranije, najbolje dok su još bebe. Ukoliko se otkrije problem, neophodno je odmah pokrenuti proces nošenja slušnog aparata, kako bi dete pravilno razvilo svoje govorne sposobnosti.

Za bolji sluh bez predrasuda

U okviru akcije „Moj omiljeni zvuk“, firma „Audio BM“ nastoji da podstakne i druge da se uključe i tako pruže pomoć onima kojima je potrebna. Iz kompanije poručuju da su se u akciju uključili jer žele deci sa slabijim sluhom da omoguće da lako reše taj problem korišćenjem slušnog aparata koji im najviše odgovara. Na internet-sajtu „Moj zvuk“ pružaju podršku u borbi protiv predrasuda oko nošenja slušnog aparata.

Prijave i dokumentacija

Da bi konkurisali za dobijanje slušnog aparata u ovoj akciji, roditelji dece moraju najpre da popune upitnik koji sadrži osnovne podatke, kao i potrebnu medicinsku dokumentaciju. Prikupljena dokumenta šalju se, elektronskom poštom, na internet-adresu fond@novosti.rs. Stručna komisija, sastavljena od četiri člana, posle utvrđenih činjenica formira listu prioriteta prema obimu i obliku oštećenja sluha.

Objavljeno: 18. 07. 2017.

Izvor: www.novosti.rs

Autor: J. Dinčić