Mesec dana besplatan parking za Kruševljane

Prva javna garaža na dva nivoa otvorena je u širem centru Kruševca, a nadležni veruju da će 145 parking mesta (tri za osobe sa invaliditetom) donekle ublažiti problem parkiranja u gradu.

Foto: S. Babović

 

Kruševac – prva javna garaža na dva nivoa otvorena je u širem centru Kruševca, a nadležni veruju da će 145 parking mesta (tri za osobe sa invaliditetom) donekle ublažiti problem parkiranja u gradu. Vozači će u narednih mesec dana moći besplatno da koriste tzv.“fast“ garažu, koja zauzima oko 2.500 kvadrata na lokaciji nadomak Trga Kosturnica.

U JP „Poslovni centar“ u čijoj nadležnosti su javni parking prostori u gradu podvlače da su radove vredne 25 miliona dinara finansirali iz sopstvenog budžeta. Izvođač, aleksandrovačko preduzeće „Građing“ bilo je zaduženo za realizaciju pripremnih radova i montažu konstrukcije kupljene od beogradskog Parking servisa.

Javna garaža bila je potrebna u ovom delu grada, koji je gusto naseljen – napominje Dragi Marković, direktor JP Poslovni centar, dodajući da cene parkiranja u Kruševcu nisu menjane nekoliko godina. – Građani će proceniti da li je urađen dobar posao u narednih mesec dana kada smo omogućili besplatno parkiranje. Potrudili smo se i da izdefinišemo pristupačan cenovnik, koji podrazumeva šest kategorija plaćanja.

Nakon okončanog probnog perioda, prvi sat parkiranja koštaće 40 dinara, kao i na „uličnim“ parkinzima u ekstra -zoni, a svaki naredni sat – 50. Osobe sa invaliditetom imaćemo prava na tri sata besplatnog parkiranja.Uvešće se mesečne karte, radno i biznis parkiranje, vikend i praznični režimi.

Parking ima mogućnost proširenja za još 50 mesta, a trenutno se radi ekspropijacija zemljišta na mestu buduće garaže kod filijale Nacionalne službe za zapošljavanje – iznosi Marković. – Trebalo bi da naredne godine krenemo u izradu projekta i finansijske konstrukcije. Reč je o garaži koja će sa tri nivoa i još 300 parking mesta rešiti problem parkiranja u gradu.

U Gradskoj upravi razmišljaju i o gradnji podzemne garaže, takođe kod Kosturnice. Kruševacima 1.900 obeleženih parking mestaali je oduvek važio za grad sa velikim brojem automobila „po glavi vozača“.

Cenovnik

Sat parkiranja u ekstra zoni na kruševačkim ulicama iznosi 40 dinara, odnosno 35 i 25 dinara u prvoj i u drugoj zoni. Cene povlašćenih pretplatnih karata iznose 900, 1.400 i 1.990 dinara.

Objavljeno: 03. 07- 2017.

Izvor: www.novosti.rs

Autor: Sofija Babović

O tome i na:

– U ovom gradu građani će mesec dana imati besplatan parking! – www.telegraf.rs