Ускоро лифт на Техничком факултету у Зрењанину

Технички факултет „Михајло Пупин“ у Зрењанину ускоро ће добити лифт, којим ће бити омогућено да и студенти који се крећу у инвалидским колицима, несметано прате предавања.

Фото: Dnevnik.rs

 

Зрењанин: Технички факултет „Михајло Пупин“ у Зрењанину ускоро ће добити лифт, којим ће бити омогућено да и студенти који се крећу у инвалидским колицима, несметано прате предавања.

Најављено је то јуче на скупу на овом факултету, а добру вест објавио је покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност Зоран Милошевић и потврдио помоћник градоначелника Зрењанина Душко Радишић.

„Дивним поводом сам на зрењанинском факултету, разговарали смо о решењу једног важног проблема. Покрајинска влада је у ребалансу бyџета определила три милиона за изградњу лифта на факултету „Михајло Пупин“ и тиме ће један важан проблем бити решен. Није у питању број студената којима ће овај лифт бити неопходан, већ се ради и о чину хуманости. У сарадњи са локалном самоуправом сигуран сам да ћемо то остварити, и на овом факултету и на Факултету спорта, који окупља спортисте са инвалидитетом“, најавио је покрајински секретар Зоран Милошевић.

Он је нагласио да је то један од корака да се што више студената са инвалидитетом приближи високом образовању.

„Они су и један од фактора нашег развоја, а ми не смемо бити неправедни према њима на било који начин“,  закључио је Милошевић.

Помоћник градоначелника Душко Радишић оценио је да је веома важно да је договорен модел финансирања овог пројекта, јер новац није био проблем.

„Град Зрењанин га је обезбедио, али није било начина да се он у ту намену утроши. Ускоро ће бити решен проблем свих студената који су имали проблем са кретањем на факултету“, најавио је Радишић.

Велику улогу у овој акцији имала је студенткиња друге године факултета „Михајло Пупин“ Милица Кнежевић, коју чињеница да је везана за колица није спречила у настојању да буде врхунски студент, али и друштвено ангажована и изузетно упорна у захтеву да се свим студентима обезбеде услови за несметано студирање. Од прошле године на факултету је и Дражен Тривуновић, студент прве године, који се, заједно са Милицом, нада да ће факултет коначно добити лифт.

„Надам се да ће обећање бити испуњено, не само због Милице и мене, већ свих оних који би желели да студирају на овом факултету. Лифт би био први потез који би нам знатно олакшао студије“, каже Тривуновић.

Ж. Балабан

Izvor: www.dnevnik.rs

Autor: Ž. Balaban