Osobe oštećenog sluha se pripremaju za Festival pantomime

Mentor i učitelj scenskog pokreta Miodrag Krčmarik vodi ovu grupu koja se trenutno priprema za Festival koji će se održati u Kuršumliji 20. maja. Oni će na festivalu nastupiti sa predstavom pantomime,…

 

 

Leskovac – Pantomima se izražava kroz telo i pokret, jako je važna telesna ekspresija pojedinca. Ovaj vid glume pogodan je za osobe sa invaliditetom ovog tipa, a cilj je da pomognemo da se i oni umetnički izraze, izjavio je 17. maja Miodrag Krčmarik u LKC-u na predstavljenu Škole pantomime za gluve i nagluve.

U Leskovačkom kulturnom centru je 17. maja počela škola pantomime za gluve i nagluve osobe i ona je deo projekta pod  istoimenim nazivom ,,Škola pantomime za gluva i nagluva lica,, , a realizovana je uz pomoć Ministarstva za kulturu, koje je za projekat izdvojilo 445.000 dinara. Projekat će trajati do kraja juna, učestvovaće 15 osoba oštećenog sluha.

Ana Božić, sekretar Opštinske organizacije gluvih, rekla je na konferenciji održanoj u LKC-u, da je zadovoljna inicijativom centra da pokrene ovakav projekat i uključi osobe sa oštećenjem sluha u kulturni i umetnički život.

Mentor i učitelj scenskog pokreta  Miodrag Krčmarik vodi ovu grupu koja se trenutno priprema za Festival koji će se održati u Kuršumliji 20. maja. Oni će na festivalu nastupiti sa predstavom pantomime, a Krčmarik ocenjuje da je interesantno raditi sa osobama oštećenog sluha, jer je njima neverbalni izraz, jedino komunikaciono sredstvo.

Čitav projekat je nastao na osnovu saradnje u okviru aktivnosti koje se bave govorom i pokretom, a organizator projekta Dragan Radović, kaže da se nada da će predstavu uspešno realizovati i nastupati, ne samo na Festivalu u Kuršumliji, već i na drugim festivalima.

Direktorka Leskovačkog kulturnog centra Sanja Conić  je rekla da je ovo prvi projekat namenjen osobama oštećenog sluha, koji se realizuje u LKC-u i da će od danas (17. maja) i oni moći da prate program centra.

Marija Paravinja

Izvor: www.jugmedia.rs

Autor: Jugmedia

Autor: Marija Paravinja