Sto zvučnih knjiga za slepa i slabovida lica

Dragocen poklon užičkoj biblioteci iz Sarajeva.

 

Dragocen poklon užičkoj biblioteci iz Sarajeva.

Biblioteka za slepa i slabovida lica Bosne i Hercegovine iz Sarajeva je poklonila Narodnoj biblioteci Užice sto zvučnih knjiga, namenjenih licima sa oštećenim vidom, a predstavnici dveju ustanova su potpisali i protokol o saradnji.

Poklon je dragocen, jer užička biblioteka raspolaže skromnim fondom zvučnih knjiga i nema dovoljno novca za njihovu kupovinu, ali godinama realizuje projekte i programe kojima omogućava slepim i slabovidim licima dostupnost knjižnom fondu.

Među poklonjenim naslovima su dela klasične, popularne i dečje književnosti i druge knjige koje će Užičanima sa oštećenim vidom omogućiti veći izbor književnih dela.

Sakib Pleh, direktor Biblioteke za slepa i slabovida lica BiH, koja će ove godine obeležiti 45 godina uspešnog rada i koja ima razgranatu korisničku mrežu, naveo je da je ta ustanova „sa zadovoljstvom prepoznala potrebu užičke biblioteke da se unapredi kvalitet života slepim i slabovidim licima“.

Istakavši da je Biblioteka za slepa i slabovida lica BiH jedinstvena institucija u toj susednoj državi koja slabovidim i slepim licima omogućava da koriste knjige na Brajevom pismu, u formatu digitalnog audio zapisa i uvećanog pisma, Pleh je podsetio na to da ta ustanova ima nekoliko svojih odeljenja u BiH, pa čak i u Švedskoj, te da sarađuje sa sličnim institucijama u svetu. Osim sa bibliotekom u Užicu, ranije je upostavila saradnju sa sličnim istutucijama u Zagrebu, Podgorici, Novom Sadu, kao i sa Bibliotekom Saveza slepih Srbije.

– Jedna smo od retkih biblioteka koje nemaju članarinu i zakasninu. Dovoljno je da se zaintresovani jave putem telefona ili našeg sajta kako bi, besplatno, dobili knjigu na čitanje. Knjige šaljemo poštom širom sveta, a naša biblioteka je, po međunarodnim standardima, oslobođena plaćanja poštarine, objasnio je Pleh, koji je sa svojim saradnicima posetio Međuopštinsku organizaciju slepih i slabovidih u Užicu.

Ta biblioteka, kako je rekao, poseduje 27.000 naslova i ima 1.237 korisnika širom sveta. Osim knjiga, izdaje i audio digitani časopis „Svijetlo misli“sa šest sati snimka u MP3 formatu, koji se takođe distribuiše poštom.

Užička bibliotekarka Dušica Murić, koja je pokrenula saradnju sa sarajevskom bibliotekom, zahvalila se na vrednom poklonu, a potom navela da užička biblioteka ima 186 zvučnih knjiga i 25 naslova na Brajevom pismu.

– S obzirom na potrebe, naš fond je veoma skroman i poklon od sto knjiga je veoma značajan za naše korisnike i za našu biblioteku. U Srbiji je veoma teško nabaviti ovakve knjige, jer ih nema u slobodnoj prodaji, a specijalne biblioteke ih čuvaju za svoje potrebe, pa naši korisnici nisu imali veliki izbor. Uz veliku zahvalnost bosanskohercegovačkoj biblioteci, delimo radost ovog poklona sa svim slepim i slabovidim licima u Užicu – rekla je Dušica Murić.

Osim donacije iz Sarajeva, užička biblioteka je, pre nekoliko godina, dobila donaciju od 50 vrednih zvučnih knjiga od Biblioteke za slijepe Crne Gore, a deo svog knjižnog fonda je sama kupila.

Objavljeno: 12. 05. 2017.

Izvor: www.danas.rs

Autor: N. Kovačević

O tome i na:

– Sto zvučnih knjiga za Narodnu biblioteku Užice – www.radioluna.rs