Вулин: Стално се унапређује положај особа са инвалидитетом

Особе са инвалидитетом (ОСИ), којих у Србији има око 700.000, као важан део друштва морају бити подржане и Министарство рада, у оквиру буџетских могућности, стално се труди да унапреди њихов положај…

 

Београд: Особе са инвалидитетом (ОСИ), којих у Србији има око 700.000, као важан део друштва морају бити подржане и Министарство рада, у оквиру буџетских могућности, стално се труди да унапреди њихов положај због чега је у овогодишњем буџету повећало износ новца за те сврхе за 40 милиона динара, изјавио је 8. маја ресорни министар Александар Вулин..

Министар је, отварајући 7. редовну Скупштину Националне организације особа са инвалидитетом (НООСИ) истакао да је највећи проблем запошљавање ОСИ и навео да је за субвенционисање запошљавања ОСИ држава издвојила 550 милиона динара.

„И овим путем позивам послодавце да нам се обрате. Постоје значајни подстицаји за запошљавање ОСИ, нема ниједног економског разлога да се то не уради, а ако има некаквих предрасуда, хајде да се против њих заједно боримо“, нагласио је Вулин.

У овом тренутку, на евиденцији НСЗ, има 15.627 незапослених ОСИ, што је, како каже Вулин, смањење за 8,4 одсто у односу на прошлу годину.

Такође, према његовим речима, ове године, закључно са 30. априлом, запослено је 1.993 ОСИ, што је повећање у односу на прошлу годину „за читавих 44 одсто“, каже Вулин истичући да ОСИ као важан део нашег друштва морају да буду подржане, њихове способности, могућности морају бити цењене и мора им се обезбедити све што је потребно да користе све оно што користи и било који други грађанин Србије.

Вулин је подсетио да је прошле године буџет за ОСИ био 360 милиона динара, а да је сада 400 милиона, те да се води рачуна да се свакодневне потребе ОСИ задовољавају на најбољи могући начин и то је, сматра, могуће само у сарадњи са организацијама које их заиста представљају.

Поред запошљавања, као велике проблеме, министар је апострофирао и образовање ОСИ, као и питање доступности.

„Не говорим само о физичким препрекама, већ о односу целог друштва према ОСИ. У мојој зони одговоности, то ми је циљ и задатак, да све што је део мог министарства да буде и тако “банално доступно“ и не може бити НСЗ, ПИО, а где нема максималне доступности за ОСИ. То је мој посао, ја ћу га завршити, али морају и остали да се придруже. Није битно колико је број ОСИ, потреба се мора задовољити“, истакао је Вулин.

Наводећи да у Србији постоји око 700.000 ОСИ, подвлачи да сматра да те евиденције морају бити далеко прецизније и да се база ОСИ не ажурира, те да се зато, заједно са организацијама ОСИ ради на томе.

„Нећемо да окрећемо главу од проблема, пробаћемо да га решимо. Кључна ствар је препознати га“, нагласио је Вулин.

Председник НООСИ Милан Стошић истакао је да су проблеми са којима се сусрецу ОСИ различити, али су, како сматра, недељиви са проблемима са којима се среће наше друштво, само што се код ОСИ више манифестују због инвалидности, сиромаштва…

„Наш циљ и амбиција заправо је да се виталне потребе и функције ОСИ и удружења буду регулисана на један системски начин, доношењем адекватних законских решења и оно што је изнад свега и пре свега битно, то је доношење Закона о организацијама ОСИ, који треба да издвоји ту популацију и те организације, с обзиром на традицију, специфичност, број чланова, програмске активности, број запослених“, каже Стошић.

Посебно у овој години када НООСИ обележава 10 година постојања, каже Стошић, важно је регулисати статус удружења на свим нивоима организовања државе и сматра да од тога зависи и каква ће конкретна подршка бити ОСИ, посебно на терену.

„Имамо проблема и са образовањем, још нису створени услови да те особе имају адекватну помоћ, асистенцију, помагала. Питање запошљавања такође је проблем, с обзиром на то да послодавци избегавају због предрасуда да запошљвају ОСИ и можда треба са неким изменама постојећег закона ту ствар променити“, сматра Стошић.

Истиче да, такође, треба променити и закон о пореској политици, с обзиром на то да Удружења према постојећем закону плаћају велике порезе на простор који користе.

„То су неке битне ствари које ћемо пробати да решимо са министарством, посебно са министром, који је увек, и у овој прилици, пружао помоћ и увек био присутан када год је било могуће“, рекао је Стошић.

Председница Извршног одбора НООСИ Иванка Јовановић рекла је да је на дневном реду 7. редовна Скупштина НООСИ рекапитулација рада у претходној години, те да ће се разматрати извештаји и активности спроведене у прошлој години и да је то прилика да се усвоји и програм рада за 2017. и да се договори о кључним приоритетима.

Objavljeno: 08. 05. 2017.

Izvor: www.dnevnik.rs

Izvor: Tanjug