Akcija “Moje pravo na izbor” u Pešačkoj zoni

Kragujevac – Povodom obeležavanja Evropskog dana samostalnog života, Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom sutra će od 11 do 14 časova u Pešačkoj zoni, na platou ispred “Zlatne ruže”, organizovati akciju “Moje pravo na izbor”.

 

Kragujevac – Povodom obeležavanja Evropskog dana samostalnog života, Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom sutra će od 11 do 14 časova u Pešačkoj zoni, na platou ispred “Zlatne ruže”, organizovati akciju “Moje pravo na izbor”.

Cilј je da se skrene pažnja javnosti na jednako pravo svih osoba sa invaliditetom na život u zajednici, na slobodu izbora jednakim kao i za druge osobe, samostalno donošenje odluka i kontrolu nad svakodnevnim životom.

“Zajednica koja vidi snagu i priliku u svakom svom članu, bez obzira na njegova ograničenja, je zajednica koja ima strplјenja da razume i pruži svakom pojedincu neograničenu podršku u njegovim nastojanjima da se integriše i živi životom po sopstvenom izboru. Osigurati resurse i sadržaje kroz koje će svaki član zajednice imati istu mogućnost da izgradi sebe u osobu odgovornu prema sebi, porodici i zajednici, nije pomoć „ nekoj ugroženoj populaciji ili pojedincu“, već bogatstvo zajednice koja pokazuje toleranciju prema svim vrstama različitosti. Zajednica koja gradi sistem podrške za svakog svog člana i članicu je zajednica spremna za rast i razvoj. Usluge u lokalnoj zajednici, oprema, prostori i objekti namenjeni opštoj populaciji trebaju biti dostupni na ravnopravnoj osnovi osobama s invaliditetom, a u skladu sa njihovim potrebama. Za samostalni život osoba sa invaliditetom potrebno je obezbediti pristup različitim vrstama usluga, kako bi se pružile jednake mogućnosti u svakodnevnom životu. Samostalni život zahteva pristupačnost fizičke okoline, javnog prevoza, pristup informacijama, tehničkim pomagalima, personalnoj asistenciji i drugim vidovima socijalnih usluga na lokalnom nivou”, navodi se u saopštenju Centra za samostalni život osoba sa invaliditetom.

Pozivaju Kragujevčane da svojim prisustvom daju značaj ovom skupu i na taj način podrže inicijativu za poštovanjem lјudskih prava i stvaranju preduslova za samostalni život osoba sa invaliditetom.

Izvor: www.infokg.rs

Autor:  Branko Vukašinović

http://www.infokg.rs/info/item/7126-akcija-moje-pravo-na-izbor-u-pesackoj-zoni

O tome i na:

– „Moje pravo na izbor“ u petak u Pešačkoj zoni – www.ritamgrada.rs („Moje pravo na izbor“ u petak u Pešačkoj zoni )