Sećate se naših specijalnih olimpijaca? Uradili su nešto ČUDESNO!

Naših 19 takmičara na zimskim Svetskim igrama Specijalne olimpijade osvojilo je u Austriji čak 21 medalju – šest zlatnih, devet srebrnih i šest bronzanih!

Foto: Specijalna Olimpijada Srbije / Promo Specijalna Olimpijada Srbije

 

 

Mi smo često umeli da budemo baš srećni zbog naših sportista. Em uspešni, em – naši. Ali, neka ostvarenja prevazilaze i granice mašte. Ovo je priča o jednom takvom ostvarenju. A našem.

Da, često smo mi srećni zbog sportista, ali još češće za mnoge od njih i ne znamo. Ne znamo za sav onaj trud, posvećenost trenera, ne znamo ni za svu onu podršku najbližih, za sva odricanja, životne prepreke… A posebne prepreke – imaju posebni ljudi. I, baš oni, osobe sa intelektualnom ometenošću koje neobično vole sport, osobe okupljene u Specijalnu Olimpijadu Srbije, otputovale su u Austriju na Svetske zimske igre.

Nije baš da smo mi nešto mnogo uspešni u zimskim sportovima, tu i tamo neko bljesne, ali i to prođe ne baš onoliko zapaženo koliko bi bio red, no…

Ovi naši specijalni olimpijci nisu tek tako otišli u Austriju. Otišli su sa ogromnom željom: da kažu planeti „Vidi, svete, kolimo mi ovo volimo!“.

A Njegoš lepo reče u Luči mikrokozmi, „Ko će pučini zabranit kipjeti, ko l’ granicu želji naznačiti?“.

I, desilo se nešto čudesno.

Naših 19 takmičara na zimskim Svetskim igrama Specijalne olimpijade osvojilo je u Austriji čak 21 medalju – šest zlatnih, devet srebrnih i šest bronzanih!

U alpskom skijanju osvojili su po dva zlata i dva srebra (Ninislava Milošević zlato, Bojana Momčilović zlato i srebro, Dušan Stefanov srebro), a u nordijskom skijanju četiri zlata, sedam srebra i šest bronzi (Zoran Radanov je osvojio zlato, Milica Radanov zlato, Nataša Bojić zlato, Aleksandar Tomić zlato i srebro, Dragana Marić dve srebrne medalje, zatim po srebro i bronzu osvojili su Milica Vlajković, Marko Holer, ZHoran Jovanović i Zoran Andrić, a Dušan Lekić je osvojio dve bronze).

„Ko će granicu želji naznačiti?“, pitao se i dao odgovor Njegoš.

Ova priča je toliko lepa – upravo zbog snage te želje. Specijalne želje naših specijalnih olimpijaca.

UNIQA Grupa bila je generalni sponzor ove prestižne sporstke manifestacije, dok je UNIQA osiguranje Srbija, na lokalnom nivou podržalo Specijalnu Olimpijadu Srbije.

Objavljeno: 24. 03. 2017.

Izvor: www.blic.rs

Autor: Darko Nikolić

 

– Unika sponzor Specijalne olimpijade Srbije

Unika osiguranje u Srbiji je jedan od sponzora i siguran partner srpskog tima na Specijalnim zimskim olimpijskim igrama za osobe sa intelektualnim smetnjama, koje su održane u Austriji od 14. do 24. marta. Na svetskom nivou, generalni sponzor ove Specijalne olimpijade je Unika grupa.

Specijalne zimske olimpijske igre u Austriji završene su 24. marta. Srpski reprezentativci su osvojili 21 medalju i to: 6 zlatnih, 9 srebrnih i 6 bronzanih.

„Zadovoljstvo nam je što imamo priliku da podržimo najhrabrije i najupornije sportiste koji su, uprkos izazovima, odlučili da život posvete sportu“, rekla je Sonja Marić, direktorka sektora za marketing i odnose sa javnošću Unika osiguranja, na konferenciji za medije 13. marta, organizovanoj uoči polaska sportista na Specijalne olimpijske igre. U srpskoj reprezentaciji na ovom takmičenju bilo je 20 sportista, koji su se takmičili u nordijskom trčanju i alpskom skijanju, pet trenera i dva delegata.

„Specijalna olimpijada Srbiije je u velikoj meri doprinela inkluziji osoba sa posebnim potrebama i zbog toga zahvaljujemo Unika osiguranju što nam je pružila neophodnu podršku za odlazak na Specijalne zimske olimpijske igre u Austriji“, rekao je Aleksandar Stanojević, direktor Specijalne olimpijade Srbije.

Više od 2.700 sportista sa specijalnim potrebama, učestvovalo je u najvećem sportsko-društvenom događaju na svetu koji se održava u Gracu, Šladmingu i u Ramsau.

Izvor: EKONOMETAR – Mozaik