„Osobe sa invaliditetom nedovoljno vidljive u društvu“

Ivanka Jovanović iz Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom kaže za RTS da osobe sa invaliditetom nisu dovoljno uključene u društvene tokove, ali da se radi na tome da se njihova vidljivost poveća.

Gostovanje Ivanke Jovanović u Dnevniku RTS-a

 

 

Ivanka Jovanović iz Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom kaže za RTS da osobe sa invaliditetom nisu dovoljno uključene u društvene tokove, ali da se radi na tome da se njihova vidljivost poveća. Deca sa invaliditetom su marginalizovana i diskriminisana i na osnovu toga gde žive i u kojim uslovima, napominje Jovanovićeva.

Ivanka Jovanović je gostujući u Dnevniku RTS-a rekla da je u toku analiza Unicefa o položaja dece sa invaliditetom u Srbiji.

„To se prvi put sprovodi, a projekat finansira EU. Tri ministarstva su uključena u analizu – Ministarstvo za rad, Ministarstvo nauke i Ministarstvo zdravlja“, kaže Jovanovićeva.

Dodaje da su deca marginalizovana i diskriminisana i na osnovu toga gde žive i u kojim uslovima.

„Radimo na tome da ispitamo kakva je trenutna situacija, kakvi su propisi, šta su nedostaci, sa idejom da se na kraju istraživanja koje će biti gotovo krajem leta napravi vrsta alata za dalji razvoj politika u ovoj oblasti kako bi se jaz između propisa i prakse smanjio“, objašnjava Jovanovićeva.

U Srbiji prema procenama živi oko 800.000 osoba sa invaliditetom, a ne zna se koliko je dece među njima.

Ivanka Jovanović dodaje da su stupanjem na snagu novog Zakona o socijalnoj zaštiti, uvedeni i novi sistemi podrške.

„Međutim, oni se ne razvijaju podjednako u Srbiji i neki servisi su razvijeniji“, kaže Jovanovićeva.

Napominje da osobe sa invaliditetom nisu dovoljno vidljive u društvu.

„Nismo dovoljno uključeni u društvene tokove, mada se dosta promenilo u regulativi, ali u praksi ne mnogo. Radimo na tome da se promeni situacija i verujemo da ćemo u budućnosti povećati i vidljivost i uključenost i smanjiti predrasude, ali i ukinuti razne barijere“, smatra Jovanovićeva.

 

„Prilagoditi važne ustanove osobama sa invaliditetom“

Dragana Maksimović iz Udruženja distrofičara Moravičkog okruga kaže za RTS da je većina javnih ustnaova nepristupačna za osobe sa invaliditetom.

„Mogli bi da se urede ivičnjaci i da se prilagode važne ustanove, a ako se grade novi objekti, da se vodi računa da budu pristupačni“, kaže Maksimovićeva.

Izvor: www.rts.rs

Izvor: RTS