Podrška sportskom klubu „Svetovid“

Gradonačelnik dr Predrag Terzić u kraljevačkoj ŠOSO „Ivo Lola Ribar“. Sportski klub za đake sa posebnim potrebama osnovan 2014. godine.

Prvi čovek grada na Ibru sa mališanima , Foto: G. Šljivić

 

 

Gradonačelnik dr Predrag Terzić u kraljevačkoj ŠOSO „Ivo Lola Ribar“. Sportski klub za đake sa posebnim potrebama osnovan 2014. godine.

Kraljevo – Pri kraljevačkoj školi za osnovno i srednje obrazovanje dece sa posebnim potrebama „Ivo Lola Ribar“, od 2014. postoji sportski klub nazvan „Svetovid“, koji okuplja mališane sa smetnjama u razvoju bez obzira na to da li pohađaju ovu školu, ili su u inkluzivnom obrazovanju ostalih ustanova.

Osim učešća ove dece u nadmetanjima, cilj kluba je da promoviše vaspitnu i obrazovnu ulogu sporta – što je od velikog značaja za kompletan psihofizički razvoj osoba sa posebnim potrebama. Uz podršku lokalne samouprave, članovi „Svetovida“ će uskoro učestvovati na međunarodnom turniru u stonom tenisu koji se održava u Sloveniji, a Emina Marinova je nedavno – takođe na internacionalnom takmičenju – osvojila treće mesto u badmintonu…

– I ova deca, poput ostale, moraju da imaju mogućnost za bavljenje raznim sportovima, te da kroz te aktivnosti upoznaju druge gradove i države, družeći se i razmenjujući iskustva sa vršnjacima koji imaju slične probleme. Lokalna samouprava će, zato, đacima i članovima ovog kluba pružiti punu podršku – najavio je gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić koji je posetio ŠOSO „Ivo Lola Ribar“ i SK „Svetovid“.

Kako naglašava direktor škole Marijana Minić, mališani u ovom klubu imaju priliku da treniraju atletiku, stoni tenis, košarku, kuglanje, odbojku i badminton, a – ukoliko se stvore uslovi – u narednom periodu bi na raspolaganju trebalo da im bude i plivanje.

– Đaci treniraju pod nadzorom profesora fizičkog vaspitanja koji imaju i znanja iz defektologije, pa na pravi način mogu da se bave sportom i razvijaju motoriku, što je sve u funkciji rehabilitacije. Osnovna ideja pri osnivanju kluba je bilo uključivanje dece sa smetnjama u razvoju iz svih obrazovnih institucija, kako bi mogli da ostvare sve svoje potencijale i razviju psihofizičke sposobnosti – zaključuje Marijana Minić.

Taktilna staza

Tokom posete ŠOSO „Ivo Lola Ribar“, gradonačelnik dr Terzić je istakao da je u ovogodišnjem programu uređenja građevinskog zemljišta predviđena rekonstrukcija desne strane Ulice vojvode Putnika, u okviru koje će biti postavljena i taktilna staza kojom će osobe sa oštećenim vidom moći lakše i sigurnije da se kreću.

Objavljeno: 30. 03. 2017.

Izvor: www.novosti.rs

Autor: G. Ćirović