Zakon o znakovnom jeziku

Novi Zakon o upotrebi znakovnog jezika predstavljen je u Smederevu…
Odluka Ministarstva pravde o postavljanju 17 stalnih sudskih tumača za znakovni jezik…

Foto: FI/ Julia_Freeman_Woolpert

 

Smederevo – Novi Zakon o upotrebi znakovnog jezika predstavljen je u Smederevu. O Zakonu je govorila Jelena Kotević, jedna od autorki. Smederevo je jedan od prvih gradova u Srbiji u kojima radi Kancelarija za znakovne prevodioce.

Objavljeno: 17. 03. 2017.

Izvor: BLIC – Reportaža

Autor: M. Đ.

 

Poverenica: Odluka o uvođenju 17 stalnih tumača za znakovni jezik smanjuje diskriminaciju

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ocenila je 14. marta da je odluka Ministarstva pravde o postavljanju 17 stalnih sudskih tumača za znakovni jezik dobra jer će unaprediti položaj građana sa invaliditetom, unaprediti ostvarivanje prava i smanjiti diskriminaciju.U saopštenju se navodi da je do sada u Elektronskoj evidenciji stalnih sudskih prevodilaca i tumača postojala samo tri registrovana tumača za znakovni jezik, a da je grupa osoba sa oštećenim sluhom jedna od najmarginalizovanijih grupa.

Ministarstvo pravde saopštilo je 13. marta da je postavilo je 17 stalnih sudskih tumača za znakovni jezik za gluve osobe, što je prvo postavljenje tih sudskih tumača posle skoro decenije.

Ministarstvo pravde je obavestilo više sudove prema prebivalištu postavljenih tumača o obavezi pozivanja postavljenih tumača za polaganje zakletve. Nakon polaganja zakletve ministarstvo će postavljene tumače uneti u Elektronsku evidenciju stalnih sudskih prevodilaca i tumača, koja je javno dostupna i nalazi se na internet prezentaciji ministarstva.

autor: VV

izvor: Beta

Objavljeno: 14. 3. 2017.

Izvor: www.novimagazin.rs