Gojković: Biračka mesta biće dostupna za osobe sa invaliditetom

Biračka mesta za glasanje na izborima za perdsednika Srbije biće dostupna osobama sa invaliditetom…

Direktorka projekta "jačanje političkog učešća osoba sa invaliditetom u Srbiji" Gordana Rajkov snimatelj: Igor Skendžić

 

 

Biračka mesta za glasanje na izborima za perdsednika Srbije biće dostupna osobama sa invaliditetom, a predsednica parlamenta Maja Gojković ističe da je i usvajanjem zakona, među kojima je krovni Zakon o zabrani diskriminacije, napravljen značaj korak za njihovo osnaživanje i uključivanje u društvo i politiku.

U Srbiji živi oko 800.000 građana sa nekim oblikom invaliditeta, a Gojkovićeva kaže da pored mnogih fizičkih prepreka sa kojima se svakodnevno suočavaju, najupornije su one nevidljive i bolne, a to su stereotipi i predrasude.

„Potencijali i mogućnosti osoba sa invaliditetom izuzetno su značajni za razvoj i napredak naše društva“, istakla je Gojkovićeva na otvaranju Nacionalne konferencije „Jačanje političkog učešća osoba sa invaliditetom u Srbiji“.

Gojkovićeva je rekla da je prema Uputstvu Republičke izborne komisije i Regulatornog tela za elektronske medije predviđeno da na svim biračkim mestima slabovidi i slepi mogu da se kreću uz pomoć pasa vodiča, te da će biračka mesta biti u prizemlju kako bi se olakšalo kretanje.

Navela je i da su medijski servisi u obavezi da predizborni program emituju tako da bude dostupan gledaocima sa oštećenim sluhom.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić rekla je da konačno moramo da napravimo državu po meri svih njenih građana.

Kako je navela, kako god završili reformu državne uprave i koliko god ona bila uspešna, uz uvođenje elektronskih servisa za građane i privredu, u svakom slučaju neće biti po meri svih garđana dok nemamo rampe za prilaz osoba sa invaliditetom u sve lokalne samouprave i institucije.

„Krenućemo od ministarstva koje i dalje nema prilaz iako je resorno ministarstvo. To je nešto na čemu sada radimo. Nije zdrav razum ako imate ministarstvo koje se bavi ljudskim i manjinskim pravima, a nema rampu za prilaz osoba sa invaliditetom“, rekla je Brnabićeva.

Ambasador SAD Kajl Skot rekao je da je Srbija uzor kada je reč o uključivanju osoba sa invaliditetom u politički život, ali i naveo da i u SAD i u Srbiji ima još dosta posla kada je reč o omogućavanju osobama sa invaliditetom da glasaju na izborima.

„Za uspešne demokratije svaki glas je bitan, a naročito se to odnosi na one čiji se glas slabije čuje“, kaže Skot i navodi da je omogućavanje glasanja osoba sa invaliditetom izazov za sve demokratije.

Današnja konferencija organizovana je povodom završetka projekta „Jačanje političkog učešća osoba sa invaliditetom u Srbiji“ koji je sproveden u saradnji sa pet lokalnih samoupava, a koji je počeo u decembru 2015. godine.

O rezultatima projekta govorila je njegova direktorka Gordana Rajkov, bivša poslanica u Skupštini Srbije.

Poručila je da osobe sa ivaliditetom moraju da učestvuju u politici ako žele da učestvuju u donošenju odluka, te da političke partije ne treba da se odreknu potencijala osoba sa invaliditetom.

Kao rezultate projekta, Rajkov je navela osnivanje radne grupe za osnaživanje osoba sa invaliditetom u politici, kao i osnivanje radne parlamentarne grupe za osnaživanje osoba sa invaliditetom u politici.

Navela je da je Srbija, posle Velike Britanije i Škotske, treća zemlja u Evropi koja ima takvo telo i dodala da takva grupa postoji i u Evropskom parlamentu.

Na konferenciji su govorili predstavnik RIK-a Vladimir Dimitrijević i poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Izvor: rts.rs

Izvor: TANJUG