Predstavljene subvencije za zapošljavanje

Ukoliko je lice za koje je poslodavac zatražio dodatno osposobljavanje za rad osoba sa invaliditetom finansijsku podršku će dobiti i pratilac.

 

 

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Srbije Zoran Martinović pozvao je danas poslodavce da konkurišu za subvencije za zapošljavanje u malim i srednjim preduzećima u ovoj godini za šta je izdvojeno 2,8 milijardi dinara i još 550 miliona dinara za osobe sa invaliditetom.

Martinović je, na prezentaciji javnih poziva za subvencije poslodavcima u Privrednoj komori Srbije, istakao da se finansijska podrška pruža pod jednakim uslovima domaćim i stranim firmama u privatnom sektoru.

„Insistiramo na strogim kriterijumima i sredstvima obezbedjenja kako se ne bi iskrivila ideja o finansijskoj podršci jer su sredstva bespovratna“, rekao je Martinović.

Dodao je da će, ukoliko ne bude zainteresovanih za odredjene programe, novac biti preusmeravan u one gde je povećana tražnja, a da će većina javnih poziva, jer su neki već završeni, trajati formalno do 30. novembra ako se pre toga ne potroše planirana sredstva.

Na prezentaciji je ocenjeno da je najzanimljiviji program za obuku nezaposlenih na poziv poslodavca bez obzira na nivo obrazovanja lica. Podrška NSZ za tu obuku je 90.000 dinara mesečno po osobi za poslodavca, plus novčana pomoć od 6.000 dinara i troškovi prevoza za polaznika kursa.

Ukoliko je lice za koje je poslodavac zatražio dodatno osposobljavanje za rad osoba sa invaliditetom finansijsku podršku će dobiti i pratilac.

Medju traženim programima je i onaj koji se odnosi na teže zapošljiva lica, medju kojima su mladi do 30 godina bez ikakve kvalifikacije, stariji od 50 godina, Romi, deca palih boraca, žrtve porodičnog nasilja i trgovine ljudima kao i osobe sa invaliditetom.

Subvencije za te kategorije zavise od razvijenosti lokalne samouprave na kojoj se zapošljavaju i iznose od 150.000 dinara do 300.000 dinara.

Finansijska podrška za samozapošljavanje iznosi od 180.000 do 200.000 dinara, a za osobe sa invaliditetom 220.000 dinara. Pomoć iz ovog programa mogu dobiti i deca bez roditeljskog staranja.

Martinović je istakao da je trenutno na evidenciji za zapošljavanje nešto manje od 700.000 ljudi što je sedam odsto manje nego prošle godine.

Izvor: www.beta.rs