Помагала за осморо деце до краја године

Удружење „Чепом до осмеха” обрадоваће данас дечака Николу Јеличића с Новог Београда електромоторним инвалидским колицима, чија је вредност око 300.000 динара, односно десет тона рециклираних пластичних чепова.

Фото: Чепом до осмеха

 

 

Удружење „Чепом до осмеха” обрадоваће данас дечака Николу Јеличића с Новог Београда електромоторним инвалидским колицима, чија је вредност око 300.000 динара, односно десет тона рециклираних пластичних чепова.

Никола је петнаесто дете од почетка акције и четврто у 2017. години коме ће Удружење „Чепом до осмеха” помоћи тако што ће му поклонити помагало. Електромоторна инвалидска колица уручиће му, осим представника Удружења, и вишеструки светски првак у савате-боксу Горан Бајшански и некадашњи спортиста и рукометни репрезентативац Владимир Мандић.

Осим Николи, у организацији „Чепом до осмеха” ове године биће купљена помагала за још осморо деце. То су наши суграђани Константин Јанковић и Александра Крстић, као и Неда Јовановић из Ниша, Мина Филиповић из Новог Бечеја, Никола Вукелић из Панчева, Стефан Радовановић из Смедеревске Паланке, Емеше Варга из Суботице и Урош Јоковић из Сочанице. Они су одабрани јавним конкурсом, који је објављен на сајту Удружења, а право да се пријаве имале су породице из целе Србије чија деца имају било какве сметње у развоју.

Иначе, Удружење „Чепом до осмеха” настало је 2012. године на иницијативу дипломираног еколога Вање Петковић. Акција је хуманитарна, а новцем од рециклаже се купују специјално израђена помагала за децу с инвалидитетом или неком сметњом у развоју. Данас је та хуманитарна акција најмасовнија на Балкану по броју волонтера.

– Наш примарни циљ је да се обезбеди помагало за свако дете, без обзира на његову националну, верску или расну припадност, с подручја целе Србије – каже председница Удружења Вања Петковић. – Акцију реализујемо уз помоћ организатора и волонтера који се добровољно ангажују о сопственом трошку, без икакве надокнаде. „Бекс” курирска клужба бесплатно нам довози чепове из свих крајева Србије, а за ту намену нам је и НИС обезбедио комби који обилази ближе постављена места. Поносни смо на то што се сваким даном увећава број компанија које препознају добробит акције и које, у оквиру својих могућности, дају допринос. Хумано срце показали су и вртићи, школе, факултети, спортски центри, као и велики број појединаца, а подржава нас и Министарство правде. Не бацајмо чеп, јер та мала ствар осликава осмех на лицу!

До сада је прикупљено око 75 тона пластичних чепова, од којих су купљени школски сто, двоје инвалидских колица и дечја инвалидска колица за самосталну употребу, два електрична и три терапеутска трицикла, сто и столица по мери, лаптоп са специјално уграђеним програмима и сто, електрични вертикализатор, електрична инвалидска колица, као и преносиви рачунар за слепе који користи Брајево писмо и трансформацију текста у глас за четрнаесторо дечака и девојчица широм Србије.

Д. Ристић

Izvor: www.dnevnik.rs

Autor: D. Ristić