Dobre vesti za dijabetičare

Smanjenje roka trajanja invalidskih kolica i povećanja mesečnog sledovanja test-traka za obolele od dijabetesa sa 50 na čak 100 mesečno, za šta su se oni godinama borili, neke su od novina koje donosi Pravilnik o medicinsko-tehničkim pomagalima, saznaje „Alo!“

 

Smanjenje roka trajanja invalidskih kolica i povećanja mesečnog sledovanja test-traka za obolele od dijabetesa sa 50 na čak 100 mesečno, za šta su se oni godinama borili, neke su od novina koje donosi  Pravilnik o medicinsko-tehničkim pomagalima, saznaje „Alo!“. Dokument je 3. marta poslat iz RFZO u Ministarstvo zdravlja na odobrenje.

Vanja Mandić, predsednik UO RFZO, potvrđuje za „Alo!“ da su dosad osobe sa dijabetesom imale pravo na 50 test-traka mesečno, dok će im po novom pravilniku sledovati najmanje 100 komada.

– Pravilnikom je predviđeno da trudnice i deca koja imaju šećernu bolest dobiju 150 test-traka mesečno, bez obzira na doze insulina koje koriste. Ranije je taj broj tračica bio uslovljen tim dozama. Za slepe i slabovide obolele od dijabetesa uvedeno je novo pomagalo – aparat za merenje nivoa šećera u krvi sa govornim softverom, i odgovarajuće test-trake  – otkrio je Mandić.

Objavljeno: 04. 03. 2017.

Izvor: ALO! – Vesti

Autor: R. B.