Vulin: Osobe sa invaliditetom nisu teret društva

Srbija će biti uspešna onoliko koliko je dostupna svakoj osobi, poručio je 18. februara ministar za rad Aleksandar Vulin prilikom primopredaje guseničara za savladavanje stepeništa i arhitektonskih prepreka za osobe sa invaliditetom Policijskoj upravi Bor

 

Srbija će biti uspešna onoliko koliko je dostupna svakoj osobi, poručio je 18. februara ministar za rad Aleksandar Vulin prilikom primopredaje guseničara za savladavanje stepeništa i arhitektonskih prepreka za osobe sa invaliditetom Policijskoj upravi Bor dodajući da osobe sa invaliditetom nikada ne smeju da se osete kao da su teret društva.

– Nadamo se da će u ovoj godini sve Policijske uprave biti prilagođene i dostupne svima – rekao je Vuln dodajući da osobe sa Invaliditetom moraju da dobiju ličnu kartu, vozačku dozvolu…, a da će im na ovaj način to sada biti olakšano u Boru.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja hoće da sve javne ustanove učini dostupnim svakome bez obzira da li je osoba sa invaliditetom ili ne.

Inače, Ministarstvo rada je u protekle tri godine kroz konkurse za unapređenje položaja OSI u Srbiji finansijski podržalo 16 projekata kojima je putem uklanjanja arhitektonskih barijera omogućilo pristup u 36 objekata koji su od znčaja za osobe sa invaliditetom.

Pored toga, Ministarstvo je do sada finansiralo i uklanjanje arhitektonskih barijera ispred 24 zgrade policijskih uprava širom Srbije i na još desetak stanova.

– Svako ima pravo da koristi javne ustanove i zadovolji svoje potrebe i građanska prava – rekao je Vulin.

Kako je istakao, osobe sa invaliditetom nikada ne smeju da se osete zapostavljeno, ni kao da su teret društva.

– Oni su važan deo našeg društva i mora im se omogućiti da koriste sve ono što ovo društvo nudi i svakom drugom – rekao je Vulin dodajući da je poseban problem osoba sa invaliditetom, osim dostupnosti koji se rešava, njihovo obrazovanje.

Prema njegovim rečima, da bi učestvovali na tržištu rada osobe sa invaliditetom moraju da budu obrazovani na odgovarajući način.

Zato je Ministarstvo rada zajedno sa Ministarstvom prosvete već počelo da radi na proceni programa specijalnih školi i da radi na mogućnosti kako da poboljša zapošljavanje osoba sa invalditetom, odnoso, kako da obezbedi odgovarajuće obrazovne profile.

– To je nešto čemu ćemo se posvetiti u narednom periodu – rekao je Vulin.

On je dodao i da je Ministarstvo rada za različite ustanove, na prvom mestu za Centre za socijalni rad u ovih dve godine odvojilo nekih tri miliona dinara za poboljašanje kvaliteta usluga u zajednici i najavio da će ministarstvo nastaviti tako da se ponaša.

Izvršni direktor Foruma mladih osoba sa invaliditetom Mikica Budimirović rekao je da je Ministarstvo imalo dobru volju da sve objekte od javnog značaja u Srbiji učini dostupnim i korisicima invalidskih kolica.

– Trudili smo se da na što većem broju objekata, gde god je bilo mogće , nađemo najbolje moguće rešenje. Gde god nije postojala mogućnost da se izradi fizički rampa ili uradi plaforma mi smo koristili uređaj – guseničara koji su mobilni i zgodni za prenošenje – rekao je Budimirović.

On je naveo i da je više od 70 policjskih stanica u Srbiji bilo nepristupačno, a da je do sada urađena pristupačnost oko 30 stanica.

V.D. načelnik u Policijske uprave u Boru Branislav Stojadinović i predsednik opštine Živorad Petrović zahvalli su Ministarstvu za rad i ministru na donaciji koja će, kako su naveli, olakšati komunikaciju sa osobama sa invaliditetom.

Objavljeno: 18. 02. 2017.

Izvor: www.blic.rs

Izvor:Tanjug

O tome i na:

– Vulin: Stalna briga o invalidima – www.mc.kcbor.net