Zastava INPRO i dalje radi – bez vode i struje

Država polako zatvara kapije neprivatizovanih fabrika, među njima su i preduzeća koja upošljavaju invalide rada.

 

Država polako zatvara kapije neprivatizovanih fabrika, među njima su i preduzeća koja upošljavaju invalide rada.

Direktor Betulić: Imamo nezvanične informacije da je francuski Trigano, koji je letos kupio deo naše opreme za proizvodnju priključnih vozila, od države tražio monopolsku poziciju u izradi tih proizvoda

Zastava INPRO i dalje je bez vode, delimično i bez struje, koji su toj fabrici isključeni još početkom godine. Istovremeno, zaposleni, od kojih su polovina invalidi rada i osobe sa invaliditetom, koji nisu primili plate za poslednja tri prošlogodišnja meseca, pokušavaju da u ledenim halama kako tako održe kontinuitet proizvodnje automobilskih, kamionskih i prikolica druge namene, kao i metalne galanterije.

U tome, prema rečima direktora INPRO-a Milenka Betulića, nekako i uspevaju, te narednih dana kupcima treba da isporuče ugovorene količine metalne galanterije i određeni broj priključnih vozila. Betulić tvrdi da INPRO, sa jednom skopskom firmom, upravo pregovara o izvozu kontingenta kamionskih prikolica u Makedoniju.

– Imamo nezvanične informacije da je francuski Trigano, koji je letos kupio deo naše opreme za proizvodnju priključnih vozila, od države tražio monopolsku poziciju u izradi tih proizvoda. Mi, međutim, uprkos svim nedaćama koje nas prate, na nameravamo da odustanemo od tog programa. Naprotiv, planiramo da je nastavimo ne samo za domaće tržište, nego i za izvoz – kaže Betulić.

Ističe, pritom, da je, uz nezavidnu finansijsku situaciju u fabrici, veliki problem INPRO-a prostor za organizovanje proizvodnje. Pogon Zastave oružja „Sivi dom“ u kojem je INPRO podstanar još od dolaska Fijata u Zastavu, 2008. godine, definitivno je, po svemu sudeći, u dogovoru sa poslovodstvom fabrike oružja, preuzeo Trigano. INPRO, kojem su po nalogu menadžmenta francuske kompanije, i isključeni voda i struja će, sasvim izvesno, morati da se seli, i to uskoro.

– Od nadležnih u Ministarstvu za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku juče smo zatražili da nam država obezbedi prostor za nastavak proizvodnje. Država ima tu obavezu prema nama, jer nas je ona, posle dolaska Fijata u Zastavu, i iselila iz naših pogona u nekadašnjoj fabrici automobila. U zamenu, obezbedila nam je prostor u oružarskom pogonu „Sivi dom“, koji su sad preuzeli Francuzi – pojašnjava Betulić, naglašavajući da je prinuđen da se, zbog nehumanih i nehigijenskih uslova u kojima trenutno rade zaposleni u INPRO-u, obrati Sanitarnoj inspekciji i javnosti.

Predstavnik invalida rada u Zastavi INPRO, Stevan Pušonja, za naš list kaže da su zaposleni u toj fabrici, koji nisu primili zarade za poslednja tri meseca, u takvoj besparici i beznađu da će do početka naredne sedmice morati da se obrate kragujevačkom Centru za socijalni rad i ovdašnjoj organizaciji „Crvenog krsta“, sa molbom da im se omogući da hranu za sebe i svoje porodice obezbeđuju u Narodnoj kuhinji.

– Mnogi od naših radnika više nemaju ni ogrev. Pre nekoliko dana smo jednom kolegi skupljali drva u šumarku pored fabrike. Danas će takva akcija da bude organizovana za mene, naredne nedelje za druge kolege – ističe Pušonja, napominjući da je većina zaposlenih u INPRO-u u međuvremenu prestala da plaća račune za struju, vodu i ostale komunalne usluge.

UPPR pred poveriocima 25. aprila

Umesto krajem januara, kako je ranije najavljivano, unapred pripremljeni plan reorganizacije (UPPR) Zastave INPRO, pred poveriocima će se, u kragujevačkom Privrednom sudu, naći 25. aprila. U poslovodstvu INPRO-a kažu da veruju da će UPPR, kojim je pored ostalog, predviđeno i smanjenje broja zaposlenih za oko 30 radnika, dobiti podršku poverilaca. „S izvesnošću očekujemo da će UPPR, krajem aprila da bude usvojen i da ćemo nastaviti da radimo i radom fabriku spasimo od stečaja“, kaže direktor Milenko Betulić.

Budući socijalni slučajevi

U poslovodstvu Zastave INPRO kažu da će početkom narednog meseca država svim zaposlenima u toj fabrici da ponudi socijalni program, kojim će onim radnicima koji žele da odu iz firme biti isplaćene otpremnine od po 200 evra po godini radnog staža, kako je i predviđeno aktuelnim Zakonom o radu. Stevan Pušonja kaže da je za većinu invalida rada takav socijalni program neprihvatljiv. On smatra da je gotovo izvesno da će invalidi koji prihvate najavljeni socijalni program, već u dogledno vreme, čim potroše onih šest do sedam hiljada evra, na koliko u proseku mogu da računaju, postati socijalni slučajevi. – Nema tog poslodavca u Šumadiji i Srbiji koji će da zaposli invalida, starog između 50 i 60 godina, i neretko obolelog od težih bolesti – ističe Pušonja.

Izvor: www.danas.rs

Autor: Zoran Radovanović