Milijarde u radnim knjižicama

Budžet Srbije će i ove godine davati subvencije velikim investitorima i maloj privredi. Kompanijama 11, dok za programe podsticaja preduzetništva ide 18 milijardi.

 

Budžet Srbije će i ove godine davati subvencije velikim investitorima i maloj privredi. Kompanijama 11, dok za programe podsticaja preduzetništva ide 18 milijardi.

Budžet će ove godine biti velikodušan prema investitorima, domaćim i stranim, pa i onima koji razmišljaju o započinjanju posla. Srbija namerava da sa 11 milijardi dinara, četiri više nego lane, dotira velike kompanije. Istovremeno se nastavlja podrška malim preduzećima i otpočinje “Decenija preduzetništva”, čiji će programi koštati blizu 18 milijardi dinara, dve više nego u 2016.

U tim milijardama krije se i novac za nezaposlene. Kroz programe Nacionalne službe, za mere aktivne politike zapošljavanja, obezbeđeno je 2,8 milijardi dinara, kao i 550 miliona dinara koji će biti usmereni na podsticanje zapošljavanja osoba sa invaliditetom. Nacionalna služba za zapošljavanje će tokom februara 2017. godine raspisati javne pozive i konkurse, a računaju da će program obuhvatiti najmanje 131.230 nezaposlenih.

– U fokusu politike zapošljavanja u 2017. godini nalaziće se sa jedne strane poslodavaci koji pripadaju privatnom sektoru, a sa druge nezaposleni, među kojima su prioritet kategorije teže zapošljivih, odnosno oni tražioci zaposlenja kojima je potrebno pružiti dodatnu sistemsku pomoć i podršku u procesu integracije ili reintegracije u svet rada – objašnjavaju u Ministarstvu privrede. – Ostali programi su usmereni na podršku početnicima u poslovanju, razvoju preduzeća, uvođenju standarda, podršku izvozu i za indirektni efekat će biti nova zapošljavanja. Ministarstvo privrede trenutno radi opsežnu analizu efekata protekle godine preduzetništva i ona će dati podatke i o uticaju ostalih programa na rast zaposlenosti. Važno je i dobro poslovno okruženje, zato se paralelno radi i na jednom i na drugom planu. Da rezultata ima, potvrđuje i napredak Srbije na “Duing biznis” listi.

Direktne subvencije radnih mesta od samog početka izazivaju mnogobrojne polemike. Domaći investitori ne uspevaju da se za njih izbore onoliko koliko i velike, strane kompanije. Od ove godine važe niži “cenzusi” ulaganja, a nadležni veruju da će oni doneti bolju zastupljenost srpskih preduzeća. Ni struka nema jedinstven stav po ovom pitanju.

– Verujem da je podsticanje domaćih preduzeća koja započinju posao dobra stvar – kaže Ljubomir Madžar, profesor Ekonomskog fakulteta. – Teško je pokrenuti biznis, likvidnost je loša, teško je naplatiti potraživanje, lakše je napraviti proizvod i isporučiti ga, nego dočekati novac. Ta pomoć u početnom periodu je dobra, ali je treba vremenski ograničiti, jer dete treba da stane na svoje noge. Što se tiče stranih investitora, nisam za subvencije, iako to rade i druge države. Ukoliko je projekat rentabilan, investitor će doći i bez podsticaja. Ukoliko je loš, onda ne treba da krene ni uz subvencije, jer će investitor pokupiti stvari čim uzme dotacije.

Više firmi i preduzetnika

U 2016. godini, podaci su Agencije za privredne registre, osnovano je 8.429 privrednih društava i 33.615 preduzetnika, dok je iz registra izbrisano 2.458 privrednih društava i 22.270 preduzetnika. Tako imamo oko 6.000 više firmi i oko 11.300 preduzetnika.

U 2015. godini osnovano je 8.180 privrednih društava i registrovano 33.434 preduzetnika, dok je iz registra izbrisano 2.383 privredna društva i 32.733 preduzetnika.

Zaposlenost

Na kraju trećeg kvartala prošle godine, prema Republičkom zavodu za statistiku, registrovano je 2.022.788 zaposlenih. To je 29.191 više nego u istom periodu 2015. godine. Zaposlenost je veća za 1,5 odsto. Računaju se zaposleni na određeno i neodređeno, angažovani po ugovoru o delu i poljoprivrednici.

Objavljeno: 22. 01. 2017.

Izvor: www.novosti.rs

Autor: S. Bulatović