Tuzlanka ruši predrasude. Iako u invalidskim kolicima, želja za životom i pozitivna energija nisu je napuštali

Iako je dvadesetogodišnju Fatmu Bulić iz Tuzle sudbina vezala za invalidska kolica, želja za životom i pozitivna energija nisu je napuštali.

Foto: avaz.ba / Promo

 

Iako je dvadesetogodišnju Fatmu Bulić iz Tuzle sudbina vezala za invalidska kolica, želja za životom i pozitivna energija nisu je napuštali.

Završila je srednju školu i stekla zvanje mašinskog tehničara za kompjutersko projektovanje napredne tehnologije, objavila tri knjige, a bavi se i sportom, prenosi Fena.

Zaposlena je u Informativnom centru za osobe s invaliditetom, a kaže da je okružena divnim ljudima kako na radnom mestu tako i inače u životu.

– Radim na divnom mestu, među divnim ljudima, imam predivne prijatelje. Imam još divniju vezu sa osobom koju sam samo mogla poželeti. On je prihvatio svaki moj ‘nedostatak’ i pretvorio ga u nešto lepo – kazala je Fatma.

Ističe kako je volja i vera u život nisu nikad napuštali.

– Još kao mala, iako osoba s invaliditetom, maštala sam o tome da ću jednog dana imati život kao i svi moji vršnjaci. Sve je počelo kad sam imala 16 meseci, zbog nemara lečnika. Usledila je oduzetost desne strane odnosno paraplegija. Kao detetu bilo mi je teško gledati s prozora ostalu decu kako se igraju, a ne moći im se i pridružiti – naglašava.

Fatmini roditelji maksimalno su se trudili da se ona ne oseća kao osoba s invaliditetom, učitelji i nastavnici u osnovnoj školi takođe su je dobro prihvatili kao i većina njenih vršnjaka.

– Ipak, svaki put kad bi se npr. trebala popeti u kabinet na spratu, u sebi sam osetila taj ‘jaz’ između mene i njih. Stisnula bih zube, zažmirila i zamislila da je već prošlo. Ponavljajući u sebi, ko zna koji put: ‘Proći će, uči, dokaži se znanjem, jednom će biti vredno svega ovoga – navodi ona.

I tako osam godina, iz dana u dan ponavljajući u sebi istu stvar, trudeći se da se izdigne iznad svog invaliditeta završila je osnovnu školu. Nakon toga upisuje Srednju mašinsku školu u Tuzli. Nažalost, ne redovno.

– Tokom tih godina, mislim da se mnogo toga promenilo. Iako mi je bilo žao što nisam mogla ići sa kolegama redovno i doživeti taj proces, ponovo sam se trudila dokazati znanjem. Svaki dan sam sve više uviđala da to i vredi – naglasila je.

Slobodno vreme ispunjava raznim aktivnostima, od pisanja do sporta. Dosad je objavila tri knjige, a zavidna mesta i medalje osvajala je u raznim vrstama sporta poput plivanja, atletike, stolnog tenisa, boćanja, te u streljaštvu. Na poslednjim lokalnim izborima u BiH Fatma Bulić bila je i kandidatkinja za Opštinsko veće grada Živinice.

– Kako sam rasla tako se i krug prijatelja proširivao. Imam stvarno tako divne ljude uz sebe, osobe koje su, kako se to kaže, za celi život. Zapravo, celi život radim u inat sebi i onima koji su mi pričali da ja ne mogu. E pa, ja mogu – ističe Fama, koja od 15. godine radi i sa decom osnovnih i srednjih škola, priča im na koji način da ruše predrasude u društvu.

Fatma Bulić zapravo ima život koji je kao devojčica sanjala, maštala i na kraju i izmaštala.

– Volim svoj život, volim sebe, volim sve ljude i ono najbitnije, volim ove moje „točkove“. U ovom trenu mislim da nijedne druge „noge“ ne bi prihvatila. Ima još samo jedna stvar koju bih volela reći a to je da život nije ono što se događa, nego kako mi gledamo na to što se događa – poručila je.

Fatma Bulić učesnica je projekta nazvanog „Jačanje kapaciteta osoba s invaliditetom za samostalni život u BiH“.

Kao deo tog projekta štampan je i priručnik „Put ka samostalnom životu“, zamišljen kao pomoć mladim osobama s invaliditetom koji već žive ili su na pragu samostalnog života.

Objavljeno: 15. 01. 2017.

Izvor: www.blic.rs

Izvor: FENA