Novinarski konkurs „Cvet jednakosti“

Afirmacija aktivizma i potencijala osoba sa invaliditetom. Udruženje distrofičara Zlatiborskog okruga Užice raspisalo je, drugi put za redom, novinarski konkurs „Cvet jednakosti“…

 

 

Afirmacija aktivizma i potencijala osoba sa invaliditetom.

Užice – Udruženje distrofičara Zlatiborskog okruga Užice raspisalo je, drugi put za redom, novinarski konkurs „Cvet jednakosti“ čiji je cilj da podrži najbolje medijske priloge koji afirmišu socijalni model invalidnosti i aktivizam osoba sa invaliditetom i promovišu njihove potencijale, dostignuća, prava, inkluzivni pristup i kreativnost.

– Prilozi sa kojima autori konkurišu trebalo bi da podstaknu pozitivne promene u stavovima ljudi, bolje razumevanje i prihvatanje različitosti, kao i stvaranje uslova za veću vidljivost i uključivanje osoba sa invaliditetom u sve sfere društvenog života, ističu u tom udruženju.

Na konkurs, koji traje do 17. februara 2017. godine mogu da se prijave radovi koji su objavljeni od 1. januara do 31. decembra 2016. godine i to u medijima u Srbiji koji su upisani u Registar medija. Za nagradu mogu da konkurišu prilozi objavljeni u nacionalnim, regionalnim i lokalnim medijima – štampa, TV, radio, internet, a svaki učesnik može da konkuriše sa jednim radom. Nagrade će biti dodeljene 18. marta 2017. u Užicu tokom manifestacije „Kikini dani“, koju to udruženje organizuje u znak sećanja na Tijanu Petrović Kiku (Užice, 1985 – 2013), dugogodišnju potparolku tog udruženja, kao i na njeno zalaganje za prava osoba sa invaliditetom.

O nagradama će odlučivati stručni žiri, koga čine novinari i predstavnici Udruženja distrofičara Zlatiborskog okruga. Biće dodeljeno ukupno pet nagrada, odnosno jedna nagrada za najbolji rad u svim kategorijama kao i četiri nagarde za svaku od kategorija – TV, radio, internet i štampa. Nagrade podrazumevaju i novčani deo, a autoru najboljeg rada na konkursu pripašće i statueta „Cvet jednakosti“, rad akademske umetnice Ane Lazić iz Užica. Detaljnije o konkursu na http://www.osi-uzice.rs/item/177-drugi_konkurs_cvet_jednakosti

0Prošlogodišnji dobitnici

Pobednica prošlogodišnjeg prvog konkursa, na koji je pristiglo šesnaest prijava, bila je Ana Manojlović (RTS) koja je nagrađena i za najbolji TV prilog. Milanki Lani Nikolić iz Beograda je pripala nagrada za najbolji tekst na internetu, a Mirjani Damjanović Vučković (Radio Novi Sad) za radijski prilog. Žiri nije dodelio nagradu za prilog u štampi.

Izvor: DANAS – Hronika

Autor: N. Kovačević