U dispanzeru EI radi Centar za pregled osoba sa invaliditetom

Osobe sa invaliditetom mogu da idu na zdravstvene preglede u dispanzer Elektronske industrije, koji je od marta 2013. arhitektonski, prostorno i kadrovski prilagođen ovim osobama.

Kvalitetna i bezbedna zdravstvena zaštita za OSI; Foto: Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika Niš

 

Niš – Osobe sa invaliditetom mogu da idu na zdravstvene preglede u dispanzer Elektronske industrije, koji je od marta 2013. arhitektonski, prostorno i kadrovski prilagođen ovim osobama. Centar za zdravstevnu zaštitu osoba sa invaliditetom opremio je Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika Niš.

U dispanzeru, navode, postoji ergonomska rampa, ergonomski šalter, toalet, ginekološki sto za pregled žena sa motoričkim smetnjama, fleksibilni kolposkop, portabl ultrazvučni aparat sa doplerom.

Osobe sa invaliditetom mogu dobiti kvalitetnu i bezbednu zdravstvenu zaštitu iz oblasti opšte medicine, ginekologije, laboratorijske dijagnostike, ultrazvučne dijagnostike i interne medicine. Dobra organizacija rada sa osobama sa invaliditetom, kao i poznavanje gestovnog govora lekara i sestra doprinosi kvalitetu pružene zdravstvene usluge – navode u Zavodu.

Tri meseca u 2015. i četiri u 2016. godini, dodaju, lekari su radili na ranom otkrivanju depresije, dijabetesa i kardiovaskularnih rizika kod osoba sa invaliditetom u okviru projekta, javnog rada, preko Nacionalne službe za zapošljavanje: „Rano otkrivanje depresije, šećerne bolesti i kardiovaskularnih rizika kod osoba sa invaliditetom“.

Pregledano je 1.489 osoba sa različitim vrstama inavliditeta u ambulantama Zavoda, domovima pacijenata, Udruženjima osoba sa invaliditetom kao i Zaštitnoj radionici za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje „Vuk Karadžić“ u Nišu. Sačinjeni su registri osoba sa invaliditetom po ambulantama, urađena je analiza dobijenih podataka, a kad postojanja sumnje razvoja gore pomenutih bolesti pacijenti su sa izveštajem upućivani izabranom lekaru – dodaju.

Krajem ove godine Zavod je preko Ministarstva pravde, u okviru projekta „ Rano otkrivanje malignih bolesti grlića materice, materice, jajnika i dojki kod osoba sa invaliditetom ženskog pola“ dobio sredstva i nabavio fleksibilni dijagnostički kolposkop i portabl ultrazvučni aparat sa doplerom.

Cilj ovog projekta je da se što više žena sa invaliditetom uključi u rano otkrivanje najučestalijih karcinoma kod žena. Očekuje se saradnja sa Gradom, Upravom za socijanu i primarnu zdravstvenu zaštitu, Udruženjima OSI, Institutom za javno zdravlje, kao i gradkim opštinama – ističu u Zavodu.

Zavod će, dodaju, raditi na stalnom unapređenju kvaliteta rada sa osobama sa invaliditetom, jer svi pacijenti imaju iste potrebe, kao i pravo na zdravstvenu zaštitu i dostupnost iste.

Pregledi kod lekara opšte medicine se zakazuju preko šaltera na telefon 018/550-920, a kod ginekologa na telefon 018/550-311. Dispanzer Ei se nalazi na Bulevaru Cara Konstantina 84-86.

Objavljeno: 19. 12. 2016.

Izvor: www.juznevesti.com

Autor: J. V.