Uvaženi i društvu korisni

U ŠOSO „Milan Petrović“ i Domu u Veterniku obeležen Dan osoba sa invaliditetom.

Obeležen Dan osoba sa invaliditetom

 

U ŠOSO „Milan Petrović“ i Domu u Veterniku obeležen Dan osoba sa invaliditetom.

Novi Sad mora da angažuje sve kapacitete kako bi se osobe sa invaliditetom osećale jednako uvaženim. Njima ne trebaju privilegije, već ravnopravna uključenost u svakodnevni život.

To je poručio gradonačelnik Miloš Vučević prilikom obeležavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, 3. decembra, i 70-godišnjice osnivanja novosadske organizacije gluvih.

Manifestacija obeležavanja održana je u ŠOSO „Milan Petrović“.

– Treba da vidimo šta smo kao društvo uradili za to da se osobe sa invaliditetom osećaju jednako korisno kao članovi zajednice. Želimo da pošaljemo poruku da moramo voditi računa o svim građanima jednako, bez obzira na njihove životne okolnosti – istakao je Vučević, i dodao da su inkluzivno obrazovanje, uklanjanje barijera u svim segmentima, borba za iskorenjivanje siromaštva i kvalitetna zdravstvena zaštita, važna pitanja kojima grad posvećuje dužnu pažnju.

Budžetska sredstva namenjena podršci osobama sa invaliditetom nikada nisu umanjivana, pa tako danas Uprava za socijalnu i dečju zaštitu dobija više od pet odsto gradskog budžeta.

Predsednik Organizacije gluvih Jozef Valihora zahvalio je Gradu na partnerskom odnosu u borbi za prava njihove zajednice, posebno istakavši značaj prevoda na znakovni jezik na sednicama gradskog parlamenta.

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obeležen je i u Domu za decu i omladinu ometenu u razvoju, u Veterniku, prigodnim kulturno-zabavnim programom njegovih štićenika.

Manifestaciji je prisustvovao Tihomir Nikolić, član Gradskog veća za socijalnu zaštitu i brigu o porodici, koji je podsetio da za dnevni boravak dece sa smetnjama u razvoju i omladinu sa invaliditetom, kao i za podršku za samostalan život i stanovanje Domu u Veterniku izdvojeno oko 16 miliona dinara.

Direktor Doma Zoran Arbutina zahvalio je Gradu na podršci kojom je omogućeno da ta ustanova dugi niz godina realizuje brojne projekte.

– Dom zbrinjava 535 korisnika i jedna smo od najvećih ustanova socijalne zaštite u zemlji – naglasio je Arbutina i podsetio da je Grad prošle godine ovoj ustanovi dao vozilo na korišćenje koje im omogućava da lakše prevoze decu.

Nedovoljno rampi

Forum žena gradskog odbora LSV saopštio je da je pristupačnost javnim objektima jedan od glavnih problema osoba sa invaliditetom. Iako je u proteklom periodu mnogo učinjeno, ipak ispred mnogih gradskih institucija nedostaju rampe za prilaz osoba sa invaliditetom. LSV je pozvao resorno ministarstvo da formira posebno radno telo sa kol-centrom, koje bi se svakodnevno bavilo problemima osoba sa invaliditetom.

Objavljeno: 04. 12. 2016.

Izvor: www.novosti.rs

Autor: Z. Grumić