Manifestacije povodom Medjunarodnog dana osoba sa invaliditetom

U Beogradu će danas biti organizovan niz manifestacija povodom Medjunarodnog dana osoba sa invaliditetom, 3. decembra….

foto Tanjug

 

U Beogradu će danas biti organizovan niz manifestacija povodom Medjunarodnog dana osoba sa invaliditetom, 3. decembra kako bi se ukazalo na probleme sa kojima se osobe sa invaliditetom suočavaju, kao i na potrebu da se njihov položaj unapredi i da im se omogući ravnopravno učešće u društvu.

Tim povodom u prostorijama UN Women Srbija od 10.45 do 14 časova biće organizovan skup „Prava žena i devojčica sa invaliditetom“, čiji je cilj upoznavanje sa položajem žena i devojčica sa invaliditetom, kao i strategijom za unapredjenje položaja svih osoba sa invaliditetom u Srbiji kroz pravnu regulativu.

Skup će otvoriti poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, a učestovavaće predstavnici i predstavnice organizacija UN Women Srbija, Centra za samostalni život osoba sa invaliditetom Srbije, Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom Srbije, Inicijative za prava osoba sa mentalnim invaliditetom i Poverenika za zaštitu ravnopravnosti.

Manifestacija „Ti možeš“ biće održana u Narodnoj banci Srbije od 11 časova, otvoriće je gradski mendžer Goran Vesić, a njen cilj je da podstakne kompanije i institucije da pomognu školama za obrzovanje i vaspitanje dece sa smetnjama u razvoju.

Istovremeno će u zgradi Uprave grada Beograda biti održana tribina „Informatičko obrazovanje osoba sa invaliditetom – put do posla“.

Centar za samostalni Život osoba sa invaliditetom Srbije objavio je na sajtu da tema ovogodišnjeg Medjunarodnog dana osoba sa invaliditetom – „Dostizanje 17 ciljeva budućnosti kakvu želimo“ proizlazi iz 17 ciljeva održivog razvoja, medju kojima su iskorenjivanje gladi i siromaštva, obezbedjivanje zdravstvene zaštite i inkluzivnog obrazovanja, i drugi.

Medjunarodni dan osoba sa invaliditetom, 3. decembar, obeležava se od 1992. godine, kada je Generalna skupština UN usvojila rezoluciju kojom se sve zemlje pozivaju da obeležavaju taj dan s ciljem da se unapredi i omogući osobama sa invaliditetom jednako uživanje ljudskih prava i ravnopravno učešće u društvu.

Izvor: www.studiob.ra

Izvor: Beta