Stižu japanska specijalna vozila za Berane i Cetinje

Vlada Japana uputila pomoć – vatrogasno vozilo i spasilačku opremu beranskoj Službi zaštite i spasavanja, kao i specijalno vozilo sa rampom Centru boravak dece sa smetnjama u razvoju na Cetinju.

Potpisivanje ugovora o donaciji juče u Podgorici

 

Vlada Japana uputila pomoć – vatrogasno vozilo i spasilačku opremu beranskoj Službi zaštite i spasavanja, kao i specijalno vozilo sa rampom Centru boravak dece sa smetnjama u razvoju na Cetinju.

Podgorica – Vlada Japana poklonila je vatrogasno vozilo i spasilačku opremu beranskoj Službi zaštite i spasavanja, kao i specijalno vozilo sa rampom Centru za dnevni boravak dece sa smetnjama u razvoju i odraslih lica sa invaliditetom na Cetinju. Svečanosti u Podgorici prisustvovali ambasador Japana u Crnoj Gori Đuići Takahari i gradonačelnici ove dve opštine. Ukupna vrednost projekata iznosi 106.700 hiljada evra. Uključujući ove grantove, celokupan iznos japanske pomoći kroz projekte za osnovne potrebe stanovništva (POPOS) u Crnoj Gori od 1998. godine iznosi oko 2,5 miliona evra.

– Vatrogasno vozilo omogućiće vatrogascima da brzo deluju i biće u mogućnosti da odgovore na teže nesreće i prirodne katastrofe, a samim tim je i lokalno stanovništvo bezbednije – rekao je ambasador Takahari. Kada je u pitanju doniranje specijalnog vozila, on smatra da će se na taj način deca uključiti u brojne kulturne i druge aktivnosti.

Gradonačelnik Cetinja Aleksandar Bogdanović podsetio je da je kroz projekte japanske ambasade u proteklom periodu obezbeđena podrška cetinjskom Vodovodu, vrtiću „Zagorka Ivanović“ i Osnovnoj školi „Njegoš“.

Predsednik opštine Berane Dragoslav Šćekić takođe je zahvalio Vladi Japana za podršku koju pružaju kroz donacije i podršku razvoju.

– Vrednost ovog značajnog projekta iznosi preko 72.000 evra. Opštinskoj službi zaštite i spasavanja nedostajalo je terensko vozilo za situacije u kojima je brza reakcija prilikom spasavanja presudna. Vlada Japana je i ranije finansirala projekte u Beranama, tako da ovo predstavlja nastavak saradnje od koje najveću korist imaju građani – kazao je Šćekić.

Pomoć poplavljenima

Vlada Crne Gore je odobrila interventnu pomoć za ublažavanje šteta nastalih od obilnih kiša i poplava u novembru 2016. u iznosu od 240.000 evra. Opštini Berane biće uplaćeno 75.000, Rožaje dobija 55.000, Plav 35.000, dok Petnjica, Gusinje i Andrijevica dobijaju po 25.000 evra.

Izvor: www.novosti.rs

Autor: M. V.