Stipendije za osobe sa invaliditetom

Osam stipendija dodeljeno je osobama sa invaliditetom, koje će uskoro početi studentski život.

 

Osam stipendija dodeljeno je osobama sa invaliditetom, koje će uskoro početi studentski život.

U Starom dvoru juče (22. novembra) je dodeljeno osam stipendija osobama sa invaliditetom za školovanje na obrazovnim ustanovama ITAcademy i BusinessAcademy. Stipendije su dodeljene u organizaciji kompanije „LINK grupa”, osnivača ovih institucija, a uz podršku Grada Beograda i Olimpijskog komiteta Srbije. Dodelio ih je član Gradskog veća i predsednik Saveta za zapošljavanje Grada Beograda Dragomir Petronijević.

– Trudimo se da Beograd bude grad bez barijera i zato ih stalno rušimo i iz dana u dan popravljamo situaciju, ali smo i svesni toga da ima još puno posla. Jedna od barijera je i zapošljavanje osoba sa invaliditetom. Pokazalo se da u IT sektoru ima puno prostora za njih i da oni mogu tu da se zaposle. I uspeli smo, i u naučno-tehnološkom parku i drugim ustanovama, čak i gradskim, i to baš u delovima za IT, da se, posle adekvatne obuke, zaposle osobe sa invaliditetom. Danas ćemo omogućiti da osmoro ljudi prođe obuku, a sa određenim kompanijama gledaćemo da im odmah ponudimo posao. Kao Savet za zapošljavanje nastavićemo da i u sledećoj godini radimo na rušenju barijera, jer kada ovim osobama damo određena znanja i veštine, oni lakše dođu do svog zaposlenja. Oni su vredni, mogu mnogo da doprinesu ovom društvu, a i njihova integracija je mnogo lakša kada počnu da privređuju. Prema mišljenju stručnjaka, u IT industriji ima još oko 20.000 mesta. To je najviše rastuća grana u Srbiji. I zato treba stalno da sufinansiramo njihovo obrazovanje da bi se lakše zaposlili – rekao je Dragomir Petronijević.

Prema rečima Nevene Ljubić, pi-ar kompanije „Link grupe”, biće dodeljene stipendije u vrednosti od 40.000 evra i to u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Rumuniji. Cilj im je promovisanje jednakosti osoba sa invaliditetom sa drugim članovima društva, jer svi imaju pravo na jednake šanse.

Izvor: www.studiob.rs