NS: Pomoć deci sa invaliditetom

U akciji „One world, one sky“, plavi baloni pušteni ka nebu skrenuli su pažnju na probleme koje imaju roditelji dece kojima je potrebna dodatna podrška.

 

Novi Sad – Novi Sad je 12. novembra bio deo globalnog humanitarnog projekta prikupljanja pomoći i ukazivanja na probleme ugroženih grupacija koje, nažalost, gotovo svako društvo ima. U akciji „One world, one sky“, plavi baloni pušteni ka nebu skrenuli su pažnju na probleme koje imaju roditelji dece kojima je potrebna dodatna podrška.

U Srbiji je za globalnu humanitarnu akciju „One world, one sky“ odabran Novi Sad i njegovo udruženje „Sreća“ koje pomaže deci sa invaliditetom.

Osim prilike za novčane donacije, kišni dan koji je okupio nekoliko desetina građana, bio je prilika da se skrene pažnja na glavni zahtev tog udruženja – donošenje zakona po kojem bi roditelj dobio status negovatelja.

„I sama dijagnoza, sto posto ometenost vam dovoljno govori o tome da su te osobe totalno onesposobljene za dalji život. Mi kao roditelji smo, nažalost, i terapeuti i pravnici i to su deca kojima je zaista neophodna tuđa pomoć i nega, u pravom smislu reči“, kaže Sandra Ivanković, predsednica udruženja „Sreća“.

„U Novom Sadu je to bio izbor, da napomen da se manifestacija održava i u Nemačkoj, Rusiji, Ukrajini, Rumuniji, Moldaviji i Bosni i da suštinski svaka zajednica bira nekoga kome će dodeliti novac i na koga će skrenuti pažnju“, kaže Sava Nikić, jedan od organizatora akcije.

U akciji doniranja okupilo se više preduzeća i pojedinaca, a simbolici događaja doprineli su plavi baloni mira i tolerancije koji su istovremeno pušteni ka nebu u sedam zemalja.

www.youtube.com/watch?v=tN-U50Uwd5E

Objavljeno: 12. 11. 2016.

Izvor: www.rtv.rs

Autor: Jelena Vukmanović