Glumom do života žena sa invaliditetom

Članice organizacije „Iz kruga“ u saradnji sa Centrom za devojke u nedelji Žena sa invaliditetom glumom će se boriti protiv diskriminacije.

 

Članice organizacije „Iz kruga“ u saradnji sa Centrom za devojke u nedelji Žena sa invaliditetom glumom će se boriti protiv diskriminacije.

Žene sa invaliditetom pričaće svoje životne priče glumicama, radi se o članicama Centra za devojke iz Niša, a one će na sceni pokušati da razbiju predrasude, i prikažu svima kako je to biti žena, supruga, majka sa invaliditetom u Srbiji.

Premijere su 17. novembra u Nišu, 18. u Kragujevcu, 22. u Beogradu.

Devojke i žene sa invaliditetom iz cele Srbije, članice organizacije „Iz kruga“, u saradnji sa Centrom za devojke iz Niša, pripremaju nesvakidašnju interaktivnu predstavu koja je inspirisana životima žena sa hendikepom. Žene sa invaliditetom pričaće svoje životne priče glumicama, radi se o članicama Centra za devojke iz Niša, a one će na sceni pokušati da razbiju predrasude, i prikažu svima kako je to biti žena, supruga, majka sa invaliditetom u Srbiji. Kako najavljuju organizatori ove akcije, priče žena sa invaliditetom koje publici prenose devojke iz Centra, moći će da vide Nišlije 17. novembra, potom Kragujevčani dan kasnije, a onda i Beograđani.

Devojka i žene sa invaliditetom žive sa nama, srećemo ih u gradu na različitim mestima, ali dok ih ne saslušamo, ne budemo sa njima, ne upoznamo ih, možemo samo da nagađamo sa kakvim problemima se sreću, ali i da su, ne tako retko, diskriminisane u društvu.

„Kada se suočite sa invaliditetom, život vam se promeni preko noći i nije lako“, kaže Aleksandra Mitrović iz Udruženja Multiple skleroze. „Zavisite od drugog, potrebna vam je podrška kako porodice, tako i od prijatelja. Izlazite i dalje, ali se mnogo toga menja. Diskriminacija je jako zastupljena jer ne gleda svako na isti način na naš novi život. Ne gledaju svi isto na osobe sa invaliditetom i one koje to nisu, ali šta je tu je. Već sam se navikla na novi način života. Dve godine sam u kolicima, pokretna sam, ali sam, ipak, ograničena i više nije kao što je ranije bilo, svakodnevni izlasci, druženje. Broj prijatelja je sve manji, ali to je ono što izvlačimo iz naše situacije kao pozitivno, znamo ko nam je pravi prijatelj, a ko je samo pokušavao to da bude“, kaže Aleksandra.

Ana Ilić koristi kolica, ali je to ne sputava da pokaže šta sve može i kolike su njene mogućnosti. Student je trće godine filozofije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Nišu, i najbolja je na svojoj godini. Uz to, piše i već je izdala dve knjige, a treća je u pripremi.

„Teško je jer je filozofija zahtevna, ima puno da se uči, ali to je moja ljubav i nije mi teško. Ne poznajem nikog ko studira filozofiju, a da nije zaljubljen u nju“, kaže Ana.

Svaka od devojaka ili žena sa invaliditetom može da ispriča sasvim drugačiju priču, sa različitim iskustvom. Njihove priče uskoro će biti pretočene u predstavu Forum teatra. Sve će to na scenama širom Srbije moći i da se vidi, a premijere su 17. novembra u Nišu, 18. u Kragujevcu, 22. u Beogradu.

„Pričaćemo o njihovim problemima,o njihovim životima, radostima, preprekama, svemu što čini njihov život“, objašnjava Tatjana Nikolić iz Centra za devojke. „Zajedno sa njima ćemo odlučiti šta je to što ćemo preneti kroz Forum teatar, i šta ćemo predstaviti publici iz njihovog života. Radi se o interaktivnom pozorištu, ideja je da pomerimo granice, da razbijemo neke predrasude, da približimo problem i život žena sa invaliditetom ostalim ljudima, onima koji će doći da pogledaju predstave“, zaključuje Tatjana Nikolić.

Postoji više načina i više mehanizama da se život, ali i problem devojaka i žena sa invaliditetom, približe širokom auditorijumu. Ovog puta je za to izabrana umetnost.

„Pokušavamo na najlepši način, kroz kulturu, a konkretno kroz glumu, da se obratimo sugrađanima i građanima u drugim gradovima, pa i celoj Srbiji, da oni vide kakvi su naši životi, da ni malo nije lak ni jedan dan, ni jedan sat“, kaže Jasmina Barać Perović iz organizacije „Iz kruga“. „Teško je biti osoba sa invaliditetom, žena sa invaliditetom, majka sa invaliditetom. Teško je boriti se sa svim tim, ali mi u toj borbi energiju izvlačimo iz nas samih“, ističe Jasmina Barać Perović.

Predstava organizacije „Iz kruga“ i Centra za devojke priprema se u susret nedelji Žena sa invaliditetom, koja se uvek obeležava druge nedelje novembra meseca.

Objavljeno: 05.11.2016.

Izvor: NARODNE NOVINE, Niš – Top tema

Autor: V. Petrović