„Igram da ne brigam!“ Dečja nedelja na Novom Beogradu

Manifestacija „I ja sam dete planete“ povodom Dečje nedelje održana je danas na Novom Beogradu, na platou ispred zgrade opštine.

Foto: Promo / RAS Srbija

 

Manifestacija „I ja sam dete planete“ povodom Dečje nedelje održana je danas na Novom Beogradu, na platou ispred zgrade opštine.

Povodom Dečje nedelje na Novom Beogradu danas je održana manifestacija „I ja sam dete planete“ koja je za cilj imala da građane podseti na osobe, a pre svega dece, sa invaliditetom, i njihovu integraciju u društvo. Pored toga promovisano je i pravo dece na odmor i kvalitetno slobodno vreme, na relaksaciju i igru, i uz to i pravo na učešće u umetnosti i kulturnom životu.

– Novi Beograd će nastaviti da daje podršku svoj deci na teritoriji opštine pre svega kroz besplatne programe podrške njihovom razvoju. Brojni sportsko-rekreativni, kulturno-umetnički i edukativni programi biće dostupni deci svih uzrasta. Cilj je da pomognemo roditeljima da omoguće svojoj deci da što kvalitetnije odrastaju u zdrave i uspešne građane – izjavio je predsednik opštine Novi Beograd Aleksandar Šapić.

Ova manifestacija, u skladu sa motom Dečje nedelje „Igram da ne brigam!“, održana je šesnaesti put za redom na platou ispred zgrade opštine. Oko tri stotine aktivnih učesnika sa raznim programskim tačkama upriličile su ovaj događaj, a među njima su se našla i deca sa invaliditetom. Ona su zajedno sa svojim drugarima iz vrtića i škola pokazala svoje veštine i znanja, pokazujući time de su i ona „deca ove planete“.

– Ta interakcija je neophodan korak ka stvaranju ambijenta jednakih šansi za razvoj sve dece jer omogućava prevenciju izolacije i diskriminacije koja je još uvek u velikoj meri prisutna u našoj zajednici prema deci sa problemima u razvoju – poručila je Milka Milovanović-Minić v.d. direktora Centra za brigu o starima, deci i osobama sa invaliditetom „Novi Beograd“, koja je i otvorila ovogodišnju manifestaciju.

Naglašavajući važnost interakcije dece sa bilo kojim oblikom ometenosti sa zdravom decom ona je dodala da se ovakvim događanjima sprečava stvaranje predrasuda prema osobama sa invaliditetom.

Izvor: www.blic.rs

Autor: Nemanja Jovanović