„Strategija unapređenja položaja OSI – put do jednakosti OSI“

Poziv na konferenciju za novinare. Okrugli sto: „Strategija unapređenja položaja OSI – put do jednakosti OSI“

 

Centar za tranziciju i ljudska prava „Spektar“, uz podršku Vlade Republike Srbije – Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vas poziva na okrugli sto

Press centar UNS-a/ četvrtak, 8. septembar 2016. godine u 12 sati

Tema: „Strategija unapređenja položaja OSI – put do jednakosti OSI“

Okrugli sto: „Strategija unapređenja položaja OSI – put do jednakosti OSI“  organizuje Centar za tranziciju i ljudska prava „Spektar“, uz podršku Vlade Republike Srbije –  Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Učesnici Okruglog stola:

– Brankica Janković, Poverenica za zaštitu ravnopravnosti

– Vladana Jović, zamenica Zaštitnika građana za prava osoba sa invaliditetom

– Milan Stošić, Nacionalna organizacija osoba sa invaliditetom Srbije

-Mikica Budimirović, Forum mladih sa invaliditetom Srbije

-Željko Ćirković, predsednik KKK „Singidunum“ Beograd

Moderator Okruglog stola: Mirjana Purić, novinarka RTS-a.

Vlada Republike Srbije i Ministarstvo rada usvojili su Strategiju unapređenja položaja osoba sa invaliditetom u Republici Srbiji za period 2007-2015. Strategijom je napravljen radikalan zaokret kada je reč o unapređenju prava OSI naglašavajući da je reč o ljudskim pravima koje je potrebno na odgovarajući način zaštiti i ostvariti, zaustaviti diskriminaciju, te omogućiti njihovo ravnopravno uključivanje u sve društvene tokove. Ipak, prema podacima kancelarije Poverenice za zaštitu ravnopravnosti broj pritužbi na diskriminaciju na osnovu invaliditeta predstavlja 10% svih pritužbi, što po njima nije realna osnova, već je taj broj daleko veći. Svakodnevno smo svedoci medijskih članaka u kojima se ukazuje na diskiminaciju OSI koji ne mogu da ostvare prava koja im po zakonu pripadaju. Državne i obrazovne institucije, gradski prevoz, ustanove kulture, kao i najveći deo ostalih objekata su u velikoj meri nepristupačni za OSI, što bitno smanjuje proces inkluzije OSI u društvo.

Cilj Okruglog stola  jeste ubrzavanje procesa inkluzije OSI u društvo. Samo skretanjem pažnje javnosti, pre svega, da se u javnoj upravi na načelima jednakosti, inkluzije i nediskriminacije, te zaštiti ljudskih prava OSI uspostavi adekvatan institucionalni okvir koji će ubrzati proces inkluzije.

Okruglom stolu prisustvuju i predstavnici nevladinog sektora, studenti i druge zainteresovane grupe. Okrugli sto je otvoren za medije.

Okrugli sto organizuje Centar za tranziciju i ljudska prava „Spektar“  nevladino i neprofitno udruženje, osnovano radi ostvarivanja ciljeva razvoja modernog demokratskog društva jačanjem ljudskih i institucionalnih kapaciteta kroz razvojne, edukativne i istraživačke programe i unapređenje ekonomskih, socijalnih i osnovnih ljudskih prava, posebno prava socijalno isključenih kategorija građana.

 

Direktan prenos događaja možete pratiti putem Live stream rubrike

Vreme:

četvrtak, 8. septembar 2016. godine

12 sati

Mesto:

Press centar UNS-a, Knez Mihailova 6/III

Beograd

Slađana Dimitrijević

Press centar  UNS-a

Press centar Udruženja novinara Srbije
Knez Mihailova 6/3
11000 Beograd

Tel: +381 11 26 24 994
Tel/faks:+381 11 32 85 086
Mob.tel: 063/ 611 086

E-mail: pc@uns.org.rs
http://presscentar.rs/

Izvor: Press centar UNS-a

Autor: Slađana Dimitrijević