Rezultati za ponos

AKCIJE SPORTSKOG UDRUŽENJA LIX. „LIX OPEN, Svetski kup u motorici za decu i mlade sa autizmom i teškoćama“ će se održati 9. 9. 2016. na Adi Ciganliji.

 

Sportsko udruženje LIX, koje se bavi posebnim pantetiranim, jedinstvenim u svetu programom motorike kao vid terapije za unapređenje sposobnosti dece i mladih sa autizmom i teškoćama (posebno onih sa najnižim sposobnostima) održalo je konferenciju za medije.

U toku je realizacija projekta Razvoj specifične motorike, šansa za samostalniji i kvalitetniji život dece i mladih sa spektrom autizma i drugim teškoćama – „Mi verujemo, verujte i Vi“, koji finansira Sekretarijat za socijalnu zaštitu grada Beograda.

Udruženje takođe po drugi put priprema „LIX OPEN, Svetski kup u  motorici za decu i mlade sa autizmom i teškoćama“, koji je odlukom Skupštine grada Beograda proglašen za manifestaciju od značaja za grad Beograd i koji sufinansira Sekretarijat za sport grada Beograda, a koji će se održati 9. 9. 2016. na Adi Ciganliji.

Na konferenciji su govorili: predsednik Udruženja, Ljiljana Stanojević, zamenik gradskog sekretara za sport, Dragoljub Kočović, odbornik Opštine Voždovac zadužen za sport, Milan Todić, direktor Centra za zaštitu odočajdi, dece i mladih – Zvečanska, Zoran Milačić, predsednik Saveza udruženja Srbije za pomoć osobama sa autizmom, Vesna Petrović, predsednik roditelja korisnika programa motorike, Jelena Jankovec i promoter programa, operska pevačica Tamara Nikezić.

Predsednik Udruženja LIX, Ljiljana Stanojević je rekla:

– Naš program je jedinstven u svetu i kroz njega sport dobija novu revolucionarnu ulogu terapijskog tretmana za decu sa autizmom i teškoćama u razvoju. Impozantno je da se za izuzetno kratko vreme, mesec-dva, vidno primećuje unapređenje sposobnosti tretirane dece, što najbolje dokazuju izjave roditelja koji su prezadovoljni pozitivnim promenama. Zahvalna sam na pomoći Sekretarijatu za sport grada Beogada, koji je od prvog dana pružio i prvi prepoznao kvalitet programa kao i njegovu perspektivnost. Takođe i Sekretarijatu za socijalnu zaštitu Beograda na ukazanom poverenju koji i finansira projekat „Razvoj specifične motorike, šansa za samostalniji i kvalitetniji život dece i mladih sa spektrom autizma i drugim teškoćama“. Trajanje je predviđeno do kraja 2016. Reč je o projektu u koji je uključen veći broj dece sa autizmom, mentalnom retardacijom i Daunovim sindronom.

Dragoljub Kočović je dodao:

– Sekretarijat je odmah prepoznao kvalitet i benefit programa, i dalje ćemo pomagati program jer se vide značajni rezultati u unapređenju sposobnosti dece ometene u razvoju.

Predsednik Saveza udruženja Srbije za pomoć osobama sa autizmom, Vesna Petrović je konstatovala:

– Na početku saradnje bila sam suzdržana, ali sam oduševljena kvalitetom rada gde su rezultati odlični. Ističem primer malog Danijela koji je na testiranju u Savezu prilikom realizacije projekta pokazao zapanjujuće uspešne rezultate u odnosu na ranije mogućnosti. Taj ogroman napredak je nastao nakon vežbanja i tretmana u LIX-u.

Danijelova majka, Jelena je podrobno govorila o njegovim rezultatima.

„Svuda sam vodila dete. Na razne programe, kod raznih stručnjaka. Ali bez rezultata. Kod kuće nikako nismo mogli da se izborimo sa njim. Bili smo očajni, jer  nismo znali šta da radimo. Kada smo počeli program motorike  u LIX-u mislila sam da će biti kao i ranije na drugim mestima. Ali zahvaljujući velikoj stručnosti trenera Ljiljane Stanojević, njenom velikom zalaganju  i upornosti i razumevanju, vrlo brzo su se pokazali rezultati i posle nešto više od dva meseca on je postao drugo dete. Počeo je da sluša, da sarađuje i neuporedivo manje pravi ispade nego ranije. Moja majka koja je došla u posetu, vodila ga je na sladoled. Danijel se uvek gurao u redu, vikao, tražio da bude prvi. Međutim, baka  mu je rekla da stane na crtu i sačeka svoj red, što je Danijel i učinio. Majka me je iznenađeno upitala šta sam uradila sa njim. Objasnila sam joj da ja tu nisam ništa uradila, već da je on to naučio dolazeći na nove vežbe, na program motorike u LIX-u.“

Apel Tamare Nikezić

Operska pevačica Tamara Nikezić je od samog početka promoter ovog programa. Ona posebno razume ovu populaciju i njihove teškoće jer je i sama imala brata sa Daunovim sindromom, koji je nažalost preminuo dok je bio još dete.

Rekla je da apeluje na državu, društvo i pojedince da pomognu ovaj jako težak rad i u svetu jedinstven program, koji daje fantastične rezultate kod unapređenja sposobnosti dece sa teškoćama.

Objavljeno: 21. 07. 2016.

Izvor: SPORTSKI ŽURNAL – Na asfaltu

O t0me i na:

www.kurir.rs – Sportsko udruženje Liks nastavlja da uključuje decu sa autizmom i Daunovim sindromom u sport