Podrška „teška“ deset miliona dinara

Sredstvima Ministarstva pravde podržana tri važna užička projekta.

 

Sredstvima Ministarstva pravde podržana tri važna užička projekta.

Užice – Sredstvima Ministarstva pravde, prikupljenim po osnovu odlaganja od krivičnog gonjenja, biće finansirana tri projekta iz Užica, čija je ukupna vrednost skoro deset miliona dinara.

Tako će Škola za obrazovanje učenika sa smetnjama u razvoju „Miodrag V. Matić“ realizovati projekat izgradnje platforme za vertikalni transport, kojom će učenici sa invaliditetom i otežanim kretanjem moći da, bez pomoći drugih lica, dođu do svojih prostorija u toj školi. Vrednost tog projekta je 3.370.000 dinara.

Udruženje invalida dečje i cerebralne paralize je dobilo 2,8 miliona dinara za pokretanje preduzetničkog poduhvata, odnosno za sušaru za voće, radi zapošljavanja osoba sa invaliditetom.

Grad Užice će realizovati projekat u vrednosti 3.750.000 dinara i to za izgradnju platforme koja će povezivati šetalište na gradskoj plaži sa starim železničkim mostom i šetalištem trasom stare pruge, a koje će moći da koriste i osobe sa invaliditetom.

Istakavši da je rok za završetak tih projekata kraj ove godine, užički gradonačelnik Tihomir Petković je objasnio da je na konkursu tog ministarstva sa ukupno 320 miliona dinara podržano 67 projekata iz cele Srbije, od kojih su tri iz Užica.

Marica Lazović, defektolog iz škole „Miodrag V. Matić“, jedine škole takve vrste u Zlatiborskom okrugu, navela je da se ta ustanova godinama suočava s velikim problemima, prvenstveno sa arhitektonskim barijerama, a da će odobreni novac poslužiti da se deo tih problema reši.

– Naši učenici koriste invalidska kolica, imaju motoričke poremećaje, oštećenje vida i ostale probleme, a realizacijom tog projekta stvorićemo uslove za njihovo lakše kretanje i pristup sobama, učionicama, trpezariji, učeničkom klubu i ostalim prostorijama. Za to su, nažalost, bili uskraćeni ili su ih do učionica na prvom i drugom spratu nosili roditelji i lični pratioci. Time će se znatno poboljšati uslovi za njihovo obrazovanje i vaspitanje, a roditelji će biti zadovoljni uslovima za boravak dece u našoj školi – rekla je Lazović.

Istakavši da je poboljšanje uslova života osoba sa invaliditetom u fokusu sva tri projekta, Čedomir Cicović iz Udruženja invalida dečje i cerebralne paralize objasnio je da će projektom koje je osmislilo to udruženje delimično biti rešen veliki problem nezaposlenosti tih osoba.

– Projekat predstavlja održivo poboljšanje položaja osoba sa invaliditetom, jer će neki od njih biti dugoročno radno angažovani. Projekat ima perspektivu, pošto se poslednjih godina povećavaju ulaganja u agrar u našem kraju. U početku biće zaposlena tri lica sa invaliditetom na poslovima pružanja usluge sušenja voća, a u planu je da to preraste u socijalno preduzeće za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, koje će moći da proširi i delatnost i asortiman – istakao je Cicović.

Savremena sušara

– Još uvek nemamo uslove za otkup voća, nemamo skladišta, a nemamo ni dozvolu da trgujemo prehrabrenim proizvodima, tako da ćemo u početku pružati samo uslugu sušenja voća, a kasnije povrća i lekovitog bilja – objasnio je Cicović i dodao da će ta sušara biti jedna od najsavremenijih u užičkom kraju.

 

Objavljeno: 08. 07. 2016.

Izvor: DANAS – Hronika

Autor: N. Kovačević