Do posla kroz obuku

Ministar Aleksandar Vulin u firmi Dart furniture iz Uba. Mesta ima za još 15 polaznika koji mogu da se zaposle.

 

Ministar Aleksandar Vulin u firmi Dart furniture iz Uba. Mesta ima za još 15 polaznika koji mogu da se zaposle.

Ub – Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin 29. juna je posetio preduzeće za projektovanje i opremanje enterijera Dart furniture u Ubu koje organizuje obuku za mlade u okviru programa Nacionalne službe za zapošljavanje. Na dvoipomesečnoj obuci trenutno osam polaznika uči stolarski zanat, a postoji potreba za još 15 polaznika koji će ako budu uspešni, dobiti stalni posao.

Vulin je rekao da je Ministarstvo pokrenulo akciju s privatnim poslodavcima da se pruži prilika deci bez roditeljskog staranja i deci palih boraca, da bi se njihov socijalni status poboljšao. U sistemu socijalne zaštite je oko 7.000 dece bez roditeljskog staranja, od toga oko 900 od 18 do 27 godina.

– Ako privatni sektor pomogne, kao što to čini Dart furniture u Ubu, sigurno je da ćemo ovoj deci dati priliku da nauče i da rade – kaže Aleksandar Vulin. – Ove godine izdvojeno je oko milijardu dinara za programe obuke i obrazovanje kojima će biti obuhvaćeno oko 9.600 ljudi, od kojih 700 sa invaliditetom. U planu je da 40 osoba sa invaliditetom završi stručnu praksu, a to je važno zbog toga što mnogi imaju obrazovanje za koje postoji interesovanje na tržištu rada. Kada prođu stručnu praksu, mogu da se nadaju radnom mestu.

Dobra osnova

– Sudeći po dosadašnjim rezultatima i njihovoj velikoj želji da stiču nova saznanja, ubeđen sam da će obuka biti uspešna i da ćemo dobiti dobro obučene mlade ljude za stolarski posao – rekao je Goran Radovanović, direktor firme Dart furniture. – Ujedno, to će biti velika podrška daljem razvoju našeg preduzeća, pogotovo što u Ubu i okolini više nema stolara.

Objavljeno: 30. 06. 2016.

Izvor: VEČERNJE NOVOSTI – Srbija

Autor: B. Puzović