Да сви живе као равноправни грађани

Пројекат Асоцијације за промовисање инклузије Србије (АПИС) „Ка европским вредностима – особе с инвалидитетом као равноправни грађани” заокружен је на конференцији (одржаној 08. јула).

Фото: Ф. Бакић

 

Пројекат Асоцијације за промовисање инклузије Србије (АПИС) „Ка европским вредностима – особе с инвалидитетом као равноправни грађани” заокружен је на jучерашњој конференцији након године организованих радионица, дебата и дијалога с особама с инвалидитетом из седам земаља – бивших југословенских република и Италије. Циљ пројекта био је развијање модела свеобухватног оснаживања особа с инвалидитетом (ОСИ), с посебним фокусом на особе с интелектуалним инвалидитетом, да би могле да преузму активну улогу у стварању инклузивног демократског друштва. Пројекат подржава Европска унија у оквиру програма „Европа за грађане и грађанке”.

– На путу ка пуној интеграцији има много препрека и стереотипа о особама с инвалидитетом и њиховим способностима – рекао је председник АПИС-а Драгомир Лукић. – На тај начин онемогућени су да искажу своје капацитете, потребе, жеље и интегришу се у друштво. А ми смо им програмским садржајима омогућили задовољство да живе као сви остали грађани. Разврстали смо активности у пет целина, које подразумевају јачање капацитета самозаступања, односно да говоре у своје име у свакодневном животу, да буду способни да прихате рад волонтера са њима, али и да они сами прихавте комуникацију и рад према другим особама с интелектуалним тешкоћама.

Да би се успело у таквој мисији, Лукић наглашава да је неопходно да, у друштву које тежи ка европским вредностима, сви заједно дају допринос – и институције система, али и невладин сектор, родитељи, волонтери.

– Ми смо их доста спутавали у самоисказивању јер нисмо довољно радили на томе, а и навикли смо да причамо у њихово име – објаснила је директорка ШОСО „Др Милан Петровић” Славица Марковић. – Овом приликом желимо да им помогнемо да сами знају шта желе и да умеју то и да искажу. Треба још много да се ради на томе, ово је почетак, пред нама су нови задаци и изазови, али и искуство и познанства.

Помоћник градоначелника за међународну сарадњу Александар Петровић био је на јучерашњој конференцији и у име Града Новог Сада поздравио одржавање тог пројекта, нагласивши да је реч о наставку активности које подразумевају оснаживање ОСИ.

– Процењује се да у свету, па самим тим и у нашој земљи и нашем граду, има око десет одсто особа с неком врстом инвалидитета те је ова конференција одлично место да се тим особама укаже посебна пажња, да се оснаже и активно се укључе у све животне токове – рекао је Петровић. – Град Нови Сад води активну социјалну политику, а посебан акценат је стављен на бригу о особама с инвалидитетом, а о томе сведочи чињеница да смо прва локална самоуправа која је отворила Канцеларију за особе с инвалидитетом, у септембру 2013. године.

Л. Радловачки

Izvor: www.dnevnik.rs

Autor: L. Radlovački